Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja ine

Hrvatska bi u Ini mogla zadržati zlatnu dionicu

Ina
Davor Puklavec/PIXSELL
25.02.2013.
u 13:50

Najavljene izmjene Zakona o privatizaciji Ine ovog će tjedna biti predmet sastanka koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a.

Najavljene izmjene Zakona o privatizaciji Ine ovog će tjedna biti predmet sastanka koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a, doznaje Poslovni dnevnik.

Taj bi sastanak trebao razbistriti politički stav Vlade kako će država ubuduće upravljati Inom i hoće li doista prije ulaska u Europsku uniju napraviti sve da svoj vlasnički udio smanji s postojećih 44 na čak 25 posto ili i manje od toga. Problem su dijelom zakuhali i pravnici tvrdnjama da, po postojećem Zakonu o privatizaciji Ine, država treba pasti u Ini ispod 25 posto do 1. srpnja, no s druge strane, ukoliko se to ne želi, treba mijenjati zakon.

Isto tako, stručnjacima za europsko pravo nije poznata, kažu, niti jedna presuda donesena u EU koja kaže da je državni paket od 25 posto u jednoj kompaniji protuzakonit. Dokaz toga je i 25-postotni paket mađarske države u Molu. Na tragu toga brojni bi zagovornici zadržavanja zlatnog paketa u Ini htjeli da Vlada ne uđe u zamku vlastitog nametanja većih obveza nego što ima prava koja može konzumirati po EU-pravilima.

Kao argument se ističe slučaj Belgije u čiju je korist donesena presuda na Europskom sudu pravde u Luksemburgu. Belgija je zadržala zlatnu dionicu u plinovodu (Fluxys) jer je dokazala da je to opravdani javni interes, pa se svi čude zašto to sada ne pokušava i Hrvatska. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 4

KO
konoplja
14:35 25.02.2013.

Prvo je SDP prodao 25% , pa onda HDZ 25%, pa sad opet SDP 25% , te će se povijest na žalost ponovit te će HDZ doći na vlasti i prodati preostalih 25% i eto nema nam više naše naftne kompanije koja je kičma države, rasprodat će vrijednost od 50 milijardi eura za milijardu.

LE
leurdovac
16:12 25.02.2013.

Mogla bi, ali iskustvo nam kaže da neće.

BA
baš
16:37 25.02.2013.

konoplja- a Štern uvijek "tu negdje"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije