Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANKE Na godišnjem skupu EBRD-a u Londonu prezentirana analiza štednje građana srednje i istočne Europe

Hrvati se najviše zadužuju i najmanje štede

man_stede_tx.jpg
import
22.05.2006.
u 19:21

Građani središnje i istočne Europe sve su manje štedljivi i sve skloniji trenutačnom zadovoljavanju potreba, uglavnom kreditima. Zaključak je to analize bankarskih trendova u segmentu stanovništva, koju su na godišnjem skupu EBRD-a u Londonu prezentirali analitičari Bank Austria Creditanstalta. Hrvatska i Slovenija prednjače u kontinuiranom kreditnom rastu te dijele prvo mjesto sa 22 posto kreditno opterećenom populacijom starijom od 15 godina, dok ukupni depoziti bilježe trend pada.

U četiri godine udvostručio se udio stanovnika s kreditima, sa 11 na 22 posto, a od svih zemalja u regiji štednja je najviše pala u Hrvatskoj. Po depozitima, koje ima 26 posto stanovnika, u odnosu na 38 posto 2001. godine, četvrti smo, iza Slovačke i Češke sa 56 posto te Slovenije sa 46 posto. Hrvatska se drži iznad prosjeka regije i po ukupnom korištenju bankovnih proizvoda koje ima 83 posto građana, u odnosu na 78 posto u regiji.

Premašuju nas samo Slovenci sa 99 posto. Na konferenciji EBRD-a  i hrvatska je delegacija na čelu s ministrom financija Ivanom Šukerom, no jedna smo od rijetkih država iz regije koje nemaju predviđene promotivne prezentacije. Hrvatska delegacija održava bilateralne sastanke s predstavnicima EBRD-a o sufinanciranju  postojećih i potencijalnih projekata.

U ovoj godini Vlada razmatra izdavanje triju državnih jamstava za dovršetak autoceste Rijeka  Zagreb, za gradnju riječke obilaznice te projekt Luke Ploče. Dosad je RH potpisala tri javna zajma s EBRD-om, koji su u otplati, te 12 projekata uz državno jamstvo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije