Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje navika

Hrvati najgori platiše u Europi – tvrtke čekaju i po četiri mjeseca

računi
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
10.09.2014.
u 11:00

Uredni - 
Ukupno 79 posto građana i 61 posto tvrtki plaća obveze u roku

Hrvati su na zlu glasu kad je posrijedi naplata; među 12 europskih zemalja najviše kasnimo s plaćanjem, a u roku se podmiri samo 68% računa. Najpouzdaniji su Nijemci koji na vrijeme plate 83% računa, visoko kotiraju i Francuzi s 80%, a čak i Španjolci s kojima dijelimo dubinu krize uspiju na vrijeme podmiriti 78% računa.

Europski je prosjek 75%. EOS-ovo istraživanje navika plaćanja u Hrvatskoj, koje je proveo Ipsos među 200 financijskih stručnjaka, pokazalo je da 79% građana podmiri račune u roku od 21 dan, koliko je prosječno dospijeće, a u roku od 50 dana to uspije 61% poduzeća.

Naplata glavni problem

– Ove su godine trendovi u navikama plaćanja i nešto lošiji nego prethodnih godina. Velik je udio faktura koje se ne plate na vrijeme: a prosječan broj dana kašnjenja nakon dospijeća je 59 – komentira Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix u Hrvatskoj.

Poduzetnici svoj novac čekaju gotovo četiri mjeseca, računajući rok dospijeća i prosječno kašnjenje. Čak trećina svih dospjelih faktura godišnje se uopće ne naplati. Jedan od najugroženijih sektora je trgovina, a posljedice su u svim branšama teške. Većina financijskih stručnjaka u tvrtkama žali se da zbog loše i zakasnjele naplate imaju pad dobiti; 48% u trgovini, 44% u industriji i 39% u uslužnim djelatnostima. Veće troškove kamata trpi 43% trgovaca, 38% industrijalaca i 32% financijaša. Između 31 i 41% smanjena je likvidnost, a od 12 do 15% smatra da je ugrožen i opstanak poduzeća u budućnosti.

Foto: Milan Ilić

Autor: Milan Ilić

– To povlači lančanu reakciju, jer su glavni razlozi za nepravodobno podmirivanje obveza kod poslovnih klijenata također problemi s likvidnošću, kao i nenaplaćena potraživanja od vlastitih kupaca – ističe B. Cerinski. Naplata potraživanja odnijela je 44 posto glasova kao glavni izazov u budućem poslovanju tvrtki, dok su ostali problemi većinom nižerangirani: 9% odnosi održavanje postojeće razine poslovanja, 8% aktualna gospodarska situacija, 6% širenje poslovanja, a samo 4% likvidnost.

– Imati posao i imati što naplatiti najvažnija je stvar – poručuje šefica EOS-a.

“Intelektualna” odgoda

Zašto se ne plaća? U tvrtkama je glavni razlog privremena nelikvidnost (47%), među građanima prezaduženost i osobna nelikvidnost (43%), a dodatni su problemi poduzećima nepodmirena vlastita potraživanja i gospodarska situacija. No, 10% ih ne plaća – namjerno. Kod građana kao uzrok neplaćanja visoko kotira gospodarska situacija i nezaposlenost, dok je udio namjernog neplaćanja čak i veći nego među tvrtkama, iznosi 12%.

– Dobar dio kompanija i građana ne mogu plaćati, nije da ne žele. Takvih je sve više. No, postoji i skupina koju zovemo “intelectual type”; to su oni koji mogu podmiriti račune, ali je za njihove navike vrijeme dospijeća prekratko, oni račune zagube ili zaborave na njih – kaže B. Cerinski te otkriva i da su, ipak, u tvrtkama optimistični: 55 posto ih vjeruje da imaju velik potencijal rasta u sljedećih pet godina.

>>Nijemci račune plate u roku od 18, Hrvati 20, a Grci tek za 65 dana

>>Samo 40% Hrvata plaća račune na vrijeme, Grka 69%

Komentara 5

TH
than
11:41 10.09.2014.

Ovih 12% namjernog neplacanja kod gradjana ce vrlo brzo porasti zbog najave moguceg oprosta dugova.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:10 10.09.2014.

Hm, 55 posto tvrtki vjeruje u velik potencijal rasta u sljedečih 5 godina. Do tada valjda neče plačati račune. A znate kako su završavali komunjarski petogodišnji planovi u Jugi? Pojeo vuk magarca.

Avatar bok
bok
21:49 10.09.2014.

..posljedica ili utjecaj dosadasnje suradnje s "regijom" odnosno Ex-Yu gdje je to uobicajno. Sto dalje to bolje od onog sto jugonostalgicari nazivaju "regija"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije