Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LONDONSKA BURZA

Hongkonška burza ponudila je $31.6 milijardi za preuzimanje londonske burze

Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
11.09.2019.
u 14:38

Nakon što se londonska burza spojila s tvrtkom Refinitiv, hongkonška burza ponudila je 31.6 milijardi dolara za njeno preuzimanje.

Hongkonška burza (HXEX) neočekivano je u srijedu ponudila 31,6 milijardi dolara za preuzimanje Londonske burze (LSEG), samo nekoliko tjedana nakon najavljenog spajanja londonskog tržišta dionica s tvrtkom za obradu podataka Refinitiv.

„Odbor HKEX-a vjeruje da predložena kombinacija s LSEG-om predstavlja izuzetno uvjerljivu stratešku priliku za stvaranje globalnog lidera na području tržišne infrastrukture”, stoji u priopćenju iz Hong Konga.

Spajanjem bi se „kreirala vodeća svjetska burza koja obuhvaća Aziju, Europu i SAD, s tržišnom vrijednošću većom od 70 milijardi dolara”, ističe u bilješci na blogu izvršni direktor HKEX-a Charles Li.

Predložena transakcija bit će realizirana samo ako LSEG ne preuzme Refinitiv, poručuju iz Hong Konga. Britanska tvrtka najavila je početkom kolovoza da planira kupiti Refinitiv za 27 milijardi dolara.

U LSEG-u nisu odmah željeli komentirati ponudu hongkonške burze a isti je odgovor stigao i od Refinitiva i njegovog vodećeg dioničara Blackstonea.

Ako hongkonška burza zaista preuzme londonsku, sve dionice uvrštene u kotaciju hongkonške burze bit će sekundarno izlistane i u Londonu.

HKEX je već vlasnik Londonske burze metala. Londonska burza dionica pak već dugo nastoji proširiti poslovanje u Aziji i nedavno su uspostavili veze sa Šangajem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije