Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema poboljšanja

HNB: Hrvatska stagnira! Država više troši i ima manje prihode

HNB
Dalibor Urukalović/PIXSELL
10.05.2013.
u 13:47

"Početak 2013. godine obilježila su stagnantna kretanja gospodarske aktivnosti. Pritom je došlo do znatnog pada izvoza robe uz istodobno blago jačanje domaće potražnje pod utjecajem pojačane investicijske aktivnosti države", pišu iz HNB-a.

"U prvom tromjesečju 2013. mjesečni pokazatelji gospodarske aktivnosti upućuju na stagnaciju. Industrijska proizvodnja u spomenutom je razdoblju stagnirala, dok je kod građevinske aktivnosti u siječnju i veljači zabilježen oporavak. Nasuprot tome, promet u trgovini na malo nakon siječnja nastavio se smanjivati i u veljači", piše u najnovijoj ocjeni HNB-a o kretanjima u gospodarstvu.

"U prvom tromjesečju 2013. mjesečni pokazatelji gospodarske aktivnosti upućuju na stagnaciju. Industrijska proizvodnja u spomenutom je razdoblju stagnirala, dok je kod građevinske aktivnosti u siječnju i veljači zabilježen oporavak. Nasuprot tome, promet u trgovini na malo nakon siječnja se nastavio smanjivati i u veljači", pišu iz HNB-a te dodaju da stanje na tržištu rada pokazuje određeno poboljšanje.

Stanje na tržištu rada pokazuje poboljšanje

"Stanje na tržištu rada posljednja tri mjeseca pokazuje određeno poboljšanje. Tako se broj zaposlenih, sezonski prilagođen, nešto povećao, iako je prosjek prvog tromjesečja 2013. ostao nepromijenjen u odnosu na posljednje tromjesečje 2012. godine. Prosječan broj nezaposlenih osoba neznatno je smanjen u odnosu na kraj protekle godine", pišu u analizama iz HNB-a te dodaju da kratkoročni pokazatelji inflacije pokazuju na njezino slabljenje.

"U ožujku su cijene porasle za 0,3% u usporedbi s veljačom, pri čemu je najveći utjecaj na taj rast imalo sezonsko povećanje cijena odjeće, a manjim dijelom i poskupljenje goriva za osobna vozila. Mjesečni rast cijena u ožujku ublažilo je pojeftinjenje neprerađenih prehrambenih proizvoda. Godišnja stopa rasta potrošačkih cijena u ožujku se smanjila za 1,2 postotna boda te se spustila na razinu od 3,7%, dok je temeljna inflacija pala sa 2,9% u veljači na 2,2% u ožujku. Rezultat je to povoljnog učinka baznog razdoblja, odnosno snažnoga mjesečnog rasta cijena u ožujku 2012. potaknutog ponajviše povećanjem osnovne stope PDV-a", pišu u analizi iz HNB-a.

Rashodi države povećali se za 7,5 posto

"Prihodi konsolidirane središnje države u prva su dva mjeseca tekuće godine bili za 1,2% manji u odnosu na isto razdoblje 2012. Istodobno, rashodi konsolidirane središnje države povećali su se za 7,5%, prije svega zbog povećanja socijalnih naknada i rashoda za kamate kao i rane isplate poticaja poljoprivrednicima, a osjetno je povećana i nabava nefinancijske imovine. U skladu sa spomenutim kretanjima ukupni je fiskalni manjak konsolidirane središnje države od siječnja do veljače iznosio 3,5 mlrd. kuna", pišu iz HNB-a.

"Početak 2013. godine obilježila su stagnantna kretanja gospodarske aktivnosti. Pritom je došlo do znatnog pada izvoza robe uz istodobno blago jačanje domaće potražnje pod utjecajem pojačane investicijske aktivnosti države. U takvim uvjetima administrativna stopa nezaposlenosti zadržana je na dosegnutoj visokoj razini. Fiskalna politika bila je izrazito ekspanzivna u prva tri i pol mjeseca, no održavanje takvog trenda u preostalom dijelu godine bit će moguće samo ako dođe do znatne revizije fiskalnih ciljeva za cijelu godinu", pišu u sažetku analize iz HNB-a.

>>HNB ne odustaje od većih rezervacija za loše kredite

>>'HNB je trebao naložiti prodaju dionica obitelji Šola'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije