Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isplata bankama

HNB dao prva 333 milijuna kuna od pričuve

'18.08.2009., Zagreb - Trg burze, Hrvatska narodna banka, HNB.  Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
02.01.2014.
u 18:10

Za svaku kunu novog kredita gospodarstvu HNB daje pola kune iz smanjene pričuve, čiji je fond 3,9 milijardi kuna

Sedamnaest banaka koje su u studenom povećale kredite gospodarstvu središnja banka nagradila je sa 333 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima od smanjene pričuve, teškim 3,9 milijardi kuna, koja banke mogu bezuvjetno koristiti tek za dvije godine.

Hrvatska narodna banka ubuduće će krajem svakog mjeseca otkupljivati od banaka vrijednosne papire u koje su usmjerili sredstva od smanjene pričuve, ovisno o kretanju plasmana prema formuli da za svaku kunu novog kredita stiže pola kune prijevremene isplate blagajničkog zapisa.

HNB navodi da su banke u studenom povećale kreditne linije prema gospodarstvu za 695 milijuna kuna, za što su im isplaćena 333 milijuna kuna nagrade. Trinaest banaka nije dobilo ni lipe u prvom krugu jer su imale pad plasmana. Studeni je donio dosta dobar rezultat jer bi se uz taj tempo isplata oslobođena pričuva mogla potrošiti za godinu dana. Čim se potroši taj novac, HNB je najavio da će osigurati dodatnu likvidnost bankovnom sustavu, no malo je vjerojatno da će se to dogoditi. HNB procjenjuje da će krediti privatnom sektoru porasti samo 1%, a oslobođena pričuva osigurava rast plasmana 7,8 milijardi kuna.

>>Nitko ne može znati hoće li HNB uspjeti. Ima novac, ali neizvjesnosti su velike

Komentara 1

HO
homofob
22:10 02.01.2014.

Mislim da je vec vrijeme preimenovati HNB iz NARODNE u NACIONALNU banku! Narodnom nikada nije niti bila pa neka se onda zove kako bolikuje nacionalnoj banci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije