Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština komore o strategiji do 2026. godine

HGK u 2023. s plusom, fokus na rastu broja usluga i kvalitete

storyeditor/2022-12-19/HGK.jpg
HGK
20.12.2022.
u 09:07

Osim jačanja usluga i njihove komercijalizacije, aktivnosti HGK želi usmjeriti i na pripremu i informiranje o EU fondovima, a što se razvoja gospodarstva tiče, konstatirano je da se dosadašnji pristup HGK u raspravi o razvojnim temama nije pokazao efikasnim.

Izjednačavanje prihoda od članarina s prihodima od komercijalnih aktivnosti jedan je od ciljeva HGK u razdoblju od 2023. do 2026., nakon što je od travnja ukinuta obveza plaćanja članarine za 96% hrvatskih tvrtki. Na jučerašnjoj Skupštini članica utvrđeno je da su prihodi s te osnove ove godine smanjeni 35% te ih plaća oko 5100 srednjih i velikih tvrtki, uz dobrovoljne članarine koje su odabrali plaćati mali poduzetnici. U 2023., prema usvojenom financijskom planu, računa se na prihode od ukupno 24,8 milijuna eura, a na toj razini predviđeni su i rashodi pa bi HGK godinu trebao završiti s 2700 eura u plusu. Udio prihoda od članarina trebao bi biti oko 70 posto.

Individualiziran pristup

Usvajajući novu višegodišnju strategiju, HGK se osvrnuo i na prethodno razdoblje, u kojemu je među prioritetima bilo i povećanje razine prihoda koji nisu povezani s članarinama, a konstatirano je da pojedini ciljevi nisu realizirani zbog razloga koji su izvan utjecaja HGK, posebice preuzimanje vođenja registra Trgovačkog suda i sudjelovanje u provođenju dualnog sustava obrazovanja. Fokus u idućem razdoblju predsjednik HGK Luka Burilović vidi u održivom razvoju i zelenoj tranziciji te digitalnoj transformaciji i konkurentnosti ljudskih potencijala. Trenutačno HGK ima 43 udruženja i devet zajednica, a velik broj članica koristi i samostalno određene usluge, zbog čega naglasak HGK namjerava staviti na povećanje broja usluga i kvalitete na individualnoj razini.

”Nužno je izvrsno poznavanje svake članice, odnosno pažljivo evidentiranje svakog kontakta koji osigurava nove informacije o potrebama i ponašanju članica i drugih korisnika usluga. Svaki djelatnik HGK je ‘lovac’ na podatke, koji postaju osnovni element nove usluge, a ključni proizvodni proces je pretvaranje podataka u korisne informacije i aplikacije”, piše u novoj Strategiji HGK, kojemu će i dalje sajmovi i internacionalizacija ostati jedna od glavnih područja djelovanja, s tim da će se, s obzirom na manji prihod od članarina, uvesti gornja granica sufinanciranja koju tvrtka može primiti, a ona će ovisiti o uplaćenim članarinama. Promijenit će se dosadašnji koncept sajmova i delegacija, veća pozornost posvetit će se uslugama istraživanja pojedinih tržišta i detektiranja potencijalnih partnera.

Kvalitetnijim pristupom članicama računa se na pridobivanje većeg broja dobrovoljnih članica iz redova onih koji su oslobođeni plaćanja te prodaje pojedinačnih usluga nečlanicama, ponajprije obrtnicima i fizičkim osobama, ali i javnim institucijama i stranim kompanijama.

Osim jačanja usluga i njihove komercijalizacije, aktivnosti HGK želi usmjeriti i na pripremu i informiranje o EU fondovima, a što se razvoja gospodarstva tiče, konstatirano je da se dosadašnji pristup HGK u raspravi o razvojnim temama nije pokazao efikasnim.

Protiv prosječnosti

Puno je energije utrošeno na rad određenih radnih skupina i odbora, koja se, prema ocjeni HGK, uglavnom “utopila” u prosječnost drugih sudionika. Stoga će se ubuduće više nastojati usmjeriti na nekoliko područja na kojima će biti dominantno aktivni na tržištu, kao što su ciljevi održivog razvoja, tržište rada ili rast cijena u građevinskom sektoru.

Jedna od novina u potpori članicama koju je najavio potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš jest priprema za proces uvođenja ESG-a u izvještavanju od 2023.

”ESG Akademija koju smo pokrenuli prvi je korak u tom smjeru. Vjerujem da će naše članice uz pomoć stručnih radionica Akademije, opremljene novim saznanjima i alatima, uspješno implementirati kriterije održivosti u poslovne procese”, rekao je Radoš.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:25 20.12.2022.

da posluju na trziznim principima koje propagiraju iako znaju da u hrvatskoj caruje drzava ne bi zaradili ni za mekinje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije