Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JPP partnerstvo

HFP raskida sporazum s Orcom u Sunčanom Hvaru?

Hotel Amfora, Sunčani Hvar
Goran Jakuš/Pixsell
25.03.2010.
u 06:25

Orco je na skupštini Sunčanog Hvara donio odluku o prodaji kavane Pjaca i kampa Vira bez suglasnoti HFP-a. Zato Fond prijeti raskidom ugovora.

Hrvatski fond za privatizaciju odlučio je raskinuti ugovor o javno-privatnom partnerstvu s Orcom jer je postupio suprotno sporazumu, odnosno na Skupštini Sunčanog Hvara 3. veljače donio je odluku o prodaji kavane Pjaca i kampa Vira, a bez da je prethodno o tome obavijestio Fond i zatražio njegovu suglasnost. Takva odredba je, naime, u sporazumu Orca i HFP-a navedena obveznom. Odluka Fonda o raskidu JPP partnerstva donesena je još 12. ovoga mjeseca, a Orcu je dan rok od 30 dana da, kako piše u rješenju, otkloni nastale razloge za raskid sporazuma.

Orco negira

Ako to ne učini, odnosno ne otkloni razloge za raskid sporazuma, HFP će ga jednostrano raskinuti te će od Orca zatražiti da na Fond prenese sve dionice. U Orcu tvrde da nisu dobili nikakav zahtjev od HFP-a vezan za očitovanje, pa tako i moguć raskid sporazuma. A na Hvaru se, pak, od jučer intezivno priča o mogućem raskidu JPP-a s Orcom te s tim u vezi i blokade poslovanja koje bi cijeli hvarski turizam bacilo na koljena. Vedran Duvnjak, predsjednik Fonda, jučer je bio nedostupan za komentar.

Gubici poslovanja

Nije isključeno da je ovaj događaj samo pravno opravdani potez Fondu da raskine ugovor s Orcom, jer s poslovanjem te grupacije već dulje vrijeme nije zadovoljan, a što je u različitim nastupima prethodnih mjeseci i sam Duvnjak priznao tvrdeći kako je jasno da Orcovo upravljanje Sunčanim Hvarom nije bilo dobro i gospodarski opravdano.

Ugovor o javnom privatnom partnerstvu Fonda i luksemburškog Orca sklopljen je prije pet godina, a nakon što se privatizacija Sunčanog Hvara otezala, prvotno ne dozvolivši Termama Čatež da uđu, a potom i odbivši Škegrin fond Quaestus, koji je i osmislio ulaganje kroz javno-privatno partnerstvo. Odlučivši se za Orco, već nakon kratkog vremena bilo je jasno da izbor nije bio najbolji, jer su se dugovi gomilali, a investicije nisu radile prema planu. Pa se tako dug Sunčanog Hvara u pet godina popeo sa 107 na 538 milijuna kuna, odnosno gubici su nadmašili vrijednost imovine, kamate se ne mogu servisirati, a nekretnine su pod bankarskom hipotekom. Samim time već je odavno poslovanje hvarske turističke tvrtke stavljeno u pitanje, no izlaz bez novog ulagača sada ne bi bilo dobro rješenje.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
06:44 25.03.2010.

Nije baš posve opravdano navoditi samo situaciju u gradu Hvaru, a bez usporedbe s uspjelim modelima privatizacije otočkih hotelskih sustava. Imate rijetko uspješan i dobro djelujući takav slučaj na Lošinju gdje su radnici postali zadovoljni mali dioničari i ne samo da sustav hotela i dalje prihoduje nego se obnavljaju i rekonstruiraju hoteli. U slučaju Hvara - prvo su bili tzv. domaći smradovi koji su hotelsku kuću bacili na koljena jednostavnom (a neoprostivom) logikom da su oni lokalni kabadahije i da svi imaju biti kuš dok oni tuneliraju novac preko malih fikus firmi u njihovoj orbiti, a kad su se tako onemoćali hoteli trebali suprotstavljati konkurenciji na Sredozemlju koja je u međuvremenu ulagala - e onda su izvlačili staru soc. priču da se sve ionako vrti oko lancuna i spize pa da tko ne bi došao na Hvar. Bio sam niz godina posjetitelj baš grada Hvara i gledao svojim očima tu agoniju i slušao što pričaju domaći djelatnici dok nije stigla ta \"Orco\" grupa koja je očigledno bila loš izbor jer se radilo o grupaciji za nekretnine, a ne hotelijerstvo. No, kako rekoh - domaći tzv. smradovi su doveli tu hotelsku kuću na lokaciji bogomdanoj za turizam u doggie poziciju. Takvih pak nije bilo na Lošinju ili nisu mogli ni prismrdjeti visokim upravljačkim pozicijama i danas je to razlika veoma drastična, zar ne?

OB
-obrisani-
10:44 25.03.2010.

25.03.2010. u 06:44h mikrogrizzly je napisao/la: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Mikro,ti to malo benigno pišeš i maskiraš stvarne razloge.Kroz to lažno JPP je oprana ogromna lova,a na kraju se pokazalo da se radi o prodaji. Dokapitalizaciju i ulaganja u Sunčani Hvar,HFP nije nikad kontrolirao,tako da je vrlo realno da su ulaganja daleko manja od deklariranih.A kad se pogleda tko je pregovarao u ime Vlade sa Orco grupom,a to je neizbježni Rumenko, iza kojeg stoji debeli napuhani šef,onda je sve jasno.U ovoj državi svaki veliki kriminal je pokriven tajnim ugovorima.Klasične masonske tehnike i podvale kad lopovi svoj lopovluk i kriminal tobože sakrivaqju iza lažnog državnog interesa.

DU
Deleted user
11:23 25.03.2010.

Prikazujem što se zbilo prije JPP-a odnosno bio sam osobno svjedokom kako se srozavala ponuda Sunčanog Hvara u njihovim hotelima i kako su varali agencije (naveli bi da imaju više značajki u sobama nego što bi ih u stvarnosti sreli gosti kad bi došli na odmor). Znači, ni riječi o JPP i moralnosti tog projekta nego o tome kako su Hvarani od kolina sami rezali granu na kojoj sjede jer je Sunčani Hvar kičma cijele otočke infrastrukture u hotelijerstvu. Pa je bilo situacija da se sobarice postavljaju na goste, da ujutro u 7 h imaju dovikivanje osoblja ispod prozora hotelskih paviljona kao da su na tržnici ili pak da konobari zure u goste kod švedskog stola. Ima tu još dogodovština, a u kakvom stanju su bile sobe bolje ne pričati. Sličan proces u istom smjeru se danas odvija u gradu Korčula gdje sam također imao prigodu i biti gost i čuti što domaći govore o svom hotelskom, domorodačkom, bossu koji također godinama iscrpljuje hotelsko poduzeće i gdje je sklonjena ogromna lova kod renovacije Marka Pola. Sada, prikliješteni dugovima, moraju prodavati hotelsko naselje Bon Repos. Uvijek pozornost novinara privuku veliki lešinari iz fonda za privatizaciju i visoke politike, a one koji su doveli na rub očaja nekoć ugledne lokalne hotelske firme - e njih zaobilazi ta medijska \"slava\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije