Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi PROJEKTI

HEP-ovo rizično ulaganje u biznis s tvrtkom bez strategije

\'26.03.2010., Zagreb - Hrvatska Firma Dok-ing, probna voznja prvim Hrvatskim elektricnim automobilom kojeg je napravio Vjekoslav Majetic.Testni vozac bio je Miroslav Ambrus Kis novinar Vecernjeg list
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
18.05.2012.
u 12:00

Hrvatska elektroprivreda je za partnera izabrala Dok-Ing, našeg proizvođača elektrovozila

Hrvatska elektroprivreda i tvrtka Dok-Ing – proizvođač prvog hrvatskog elektroautomobila – u subotu će na središnjem zagrebačkom trgu potpisati sporazum o suradnji. Taj sporazum trebao bi biti temelj HEP-ova novog projekta eMobilnost – kojim se planiraju znatne investicije u razvoj infrastrukture potrebne za funkcioniranje vozila na električni pogon, a kako je u nedavnom intervjuu kazao šef HEP-a Zlatko Koračević, kompanija se na taj način želi pripremiti za jaču tržišnu ekspanziju elektroautomobila u Hrvatskoj.

Stvoriti uvjete

Za partnera je izabran Dok-Ing, koji već nekoliko godina pokušava pokrenuti serijsku proizvodnju svog prototipa elektroautomobila XD. Kako je za Večernji list potvrdio vlasnik Dok-Inga Vjekoslav Majetić, dvije kompanije trebale bi surađivati na tehničkim rješenjima stanica za punjenje elektroautomobila.

– Elektroautomobili imaju doseg od otprilike 100 kilometara bez punjenja. Utoliko je jasno kako se bez razvijene mreže stanica za punjenje teško može očekivati porast njihove upotrebe. Ipak, ta ekspanzija će se dogoditi, uostalom, na to nas obvezuju i neke direktive EU. HEP-ova zadaća je da stvori uvjete za to, a kako mi imamo dosta tehničkog znanja i iskustva s tim, rado ćemo im pomoći – kaže Majetić. Ipak, sklapanjem ugovora između HEP-a i Dok-Inga neizvjesna je sudbina ugovora koji je hrvatska elektroenergetska kompanija prošle godine, uz veliku medijsku kampanju, sklopila s njemačkom tvrtkom RWE. HEP i RWE tako su zajednički trebali do 2013. izgraditi 200 stanica za punjenje elektroautomobila diljem Hrvatske. Neki stručnjaci i tada su upozoravali da je riječ o preambicioznom cilju, posebno s obzirom na to da je u proteklih pet godina u Hrvatskoj registrirano samo pet novih elektroautomobila, a i to su vozila u vlasništvu uvoznika koja su registrirana tek za svrhu domaće homologacije. Čak i da je još nekoliko polovnih elektroautomobila uvezeno u Hrvatsku, s popriličnom sigurnošću može se zaključiti kako ih danas u državi nema više od deset.

Državne subvencije

Proći će još dosta vremena dok HEP ikakve ozbiljnije prihode bude mogao ostvarivati od planirane mreže stanica za punjenje, čija bi gradnja pak mogla koštati milijune. Domaće tržište automobila u velikom je padu, a svjetska iskustva pokazuju kako su elektroautomobili bez bogatih državnih subvencija potpuno nezanimljivi potrošačima.

Kako tih subvencija u Hrvatskoj zasad nema ni u planovima, teško se oteti dojmu da je riječ o još jednom projektu bez nužne strateške pripreme.

Komentara 7

LU
lutomirski
14:35 18.05.2012.

ako elektromobil ima doseg samo 100 km, onda mozete odmah zaboraviti buducnost, to nece niko kupovati....

IZ
Intruder_ZD
14:51 18.05.2012.

100km je premalo. Zar onaj gos Rimac nije sa svojim E vozilom to rijesio za preko 300km? A njegovo E-auto je puno jace i daleko vise trosi!

PA
paper2cuts
12:40 18.05.2012.

elektroautomobil je super, ali tesko da bilo koji mali proizvodjac moze biti konkurentan. ti auti doci ce iz istih kompanija koje sada proizvode aute (bar ovi za mase) definitivno su buducnost gradskog prijevoza.. ali graditi punionice unaprijed je suludo btw.. imaju (odnosno imati ce) svi standardizirani konektor za struju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije