Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavljeni rezultati

HBOR na trećoj aukciji prihvatio svih osam ponuda banaka

\'obzor zagreb...04.06.2007. ...anton kovacev...pred. uprave hbor... Foto:Antonio Bronic\'
Antonio Bronić/Pixsell
01.08.2012.
u 16:33

Pristiglo je osam ponuda u ukupnom iznosu od 781 milijuna kuna, a HBOR je ponudio milijardu

Hrvatska banka za obnovu i razvoj objavila je danas rezultate treće aukcije za program Razvoj gospodarstva na kojoj je HBOR poslovnim bankama ponudio milijardu kuna. Od tog iznosa 400 milijuna kuna odnosi se na kredite poslovnih banaka u kunama, a 600 milijuna kuna na kredite s valutnom klauzulom. Pristiglo je osam ponuda u ukupnom iznosu od 781 milijun kuna, a HBOR ih je, kako je riječ o iznosu manjem od ponuđenog, sve prihvatio.

Prihvaćene su ponude Erste & Steiermärkische bank d.d. za iznos kvote od 300 milijuna kuna uz ponderiranu kamatnu stopu za krajnjeg korisnika 3,89 posto, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. za kvotu od 40 milijuna kuna uz kamatu od 3,84 posto, Privredne banke Zagreb d.d. za kvotu od 175 milijuna kuna uz kamatu od 4,1 posto, dvije ponude Raiffeisenbank Austria d.d., od kojih je jedna od 50 milijuna kuna uz ponderiranu kamatu od 4,1 posto, a druga u istom iznosu uz kamatu od 3,84 posto, Societe Generale-Splitska banka d.d. za kvotu od 46 milijuna kuna, na temelju koje će ponderirana kamata za korisnika biti 3,79 posto, te ponude Zagrebačke banke d.d. u iznosu od 50 milijuna kuna, uz kamatu za krajnjeg korisnika od 3,95 posto i 70 milijuna kuna uz kamatnu stopu od 3,74 posto.

U odnosu na prijašnje dvije održane aukcije HBOR je na ovoj aukciji značajno povećao iznos ponuđene kvote kredita s ciljem da povoljna kreditna sredstva budu što prije na raspolaganju hrvatskim gospodarstvenicima kako bi im se pomoglo u savladavanju problema nelikvidnosti. HBOR je ukupno do sada kroz tri natječaja odobrio 1,69 milijardi kuna, što uz sredstva poslovnih banka predstavlja kreditni potencijal od 3,38 milijardi kuna koje su na raspolaganju gospodarstvenicima.

Komentara 1

OB
OBSERVER8
20:00 02.08.2012.

Zašto HABOR ne plasira kredite direktno ili ne traži od banaka takve kamate kakve su u EU bez valutne klauzule? To je novac koji banke ne dobivaju uz trošak kamata svojim štedišama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije