Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umro bogati Hrvat

Guillermo je vodio carstvo Lukšićevih već sa 26 godina

hoteli (1)
Foto: PIXSELL
1/3
28.03.2013.
u 22:15

Bogatstvom obitelji Lukšić upravlja Iris Fontbona, druga supruga Andronika Lukšića

Svjetski poslovni mediji danas su objavili velike priče o šefu carstva čileanske obitelji hrvatskih korijena Guillermu Lukšiću (57). Preminuo je u Čileu od raka pluća. Njegova je smrt odjeknula i u svjetskim poslovnim krugovima. Lukšići su najbogatija obitelj u Čileu, a prema časopisu Forbes, na 35. su mjestu u svijetu.

Bakar temelj bogatstva

Vlasnici su nekoliko unosnih poslova, među njima i vodeće banke u Čileu Banco de Chile, pivovare Cervecerias Unidas SA te tvornice bakrene žice Madeco. Temelje obiteljskog bogatstva postavio je Guillermov otac Androniko ulažući uglavnom u poslove s bakrom i željeznicom, a sin je nastavio očevim stopama. Godine 1975. odustao je od studija prava i ušao u obiteljski posao, a 1982., sa samo 26 godina, postao je predsjednik Quinencoa, krovne tvrtke Lukšićevih. Nakon smrti Andronika starijeg, bankarski dio posla preuzeo je najstariji sin Androniko, a najmlađi sin Jean-Paul preuzeo je posao s rudnicima bakra. Obiteljskim bogatstvom danas upravlja udovica Andronika Lukšića Iris Fontbona, njegova druga supruga.

Ime Andronika Lukšića u Hrvatskoj je poznatije od imena njegovih potomaka, još od sredine 1990-ih kada je na poziv tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana došao u Hrvatsku i kupio Karlovačku pivovaru. Desetak godina zatim pivovaru je prodao višestruko skuplje, a ostale su nikad razjašnjene sumnje da mu se pri kupnji naveliko pogodovalo te da je početni udio pivovare kupio gotovo u pola cijene, a da je ostatak otkupljivao od malih dioničara zaradom od poslovanja.

Prema dostupnim informacijama, Lukšići su od 1994. godine u Hrvatsku uložili više od 600 milijuna dolara, a među najpoznatijim im je poslovima kupnja Jadranskih luksuznih hotela od poduzetnika Gorana Štroka. To je bilo najveće preuzimanje u hrvatskom hotelijerstvu, a kako su mediji tada objavljivali, cijena je bila nešto manja od 14 milijuna eura uz obvezu preuzimanja dugova koji su se neslužbeno procjenjivali na između 100 i 120 milijuna eura. Obitelj Lukšić tom je kupnjom dobila luksuzne dubrovačke hotele Excelsior, Bellevue i Dubrovnik Palace te ne toliko luksuzan Kompas i hotel Bonavia koji je smješten u Rijeci.

Unuku poslovi u Hrvatskoj

Poslovima obitelji u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina upravlja Davor Lukšić, unuk utemeljitelja obiteljskog bogatstva Andronika Lukšića. Rođen je 1983. godine u Čileu, a obrazovao se na najboljim čileanskim i američkim poslovnim školama. Nakon završetka školovanja u New Yorku radio je na poslovima konzultanta i analitičara za Deutsche Bank, “Vijeću Amerika” Davida Rockefellera te u privatnom fondu Vallar PLC u koji je došao na poziv Nata Rothschilda. U Hrvatskoj upravlja hotelijerskim biznisom unutar Jadranskih luksuznih hotela i porečke Plave lagune, a bavi se i nekretninama u sklopu Excelsa nekretnina. Potonjima je sjedište u Dubrovniku, a u vlasništvu ima žičare na brdu Srđ iznad Dubrovnika te zemljišta, poslovne zgrade i prostore od Dubrovnika do Istre.

>> Najbogatiji Hrvat: Slijedim djedovu formulu – ulaži pametno, ne luduj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije