Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naznake oporavka

Građevina 
u eurozoni rasla dva posto, u Njemačkoj šest

'15.10.2012., Koprivnica - Jedno od rijetkih gradilista na podrucju grada, radnici tvrtki Tehnika i Dani-fas grade stambeno poslovni prostor na Trgu Zlate Bartl.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
27.06.2013.
u 21:00

U EU se otvaraju i prilike za Hrvatsku, no nove poslove najvjerojatnije će dobiti nekoliko uglavnom manjih kompanija

Prve naznake oporavka u građevinskom sektoru objavio je Eurostat, koji je izračunao rast vrijednosti izvršenih radova u građevini od 2 posto u eurozoni. Tako je travanj prva lasta oporavka sektora u kojem prosječno radi oko 10 posto ukupno zaposlenih, a koji inače najavljuje oporavak u cijelom gospodarstvu. Najbolje rezultate bilježi Njemačka s rastom od 6,7 posto na mjesečnoj razini, a analitičari ističu da je taj rast posljedica ubrzanog ulaganja u javne zgrade.

Bolnice, škole, vrtići

– Ulaže se u bolnice, gradnju škola i vrtića, a Njemačka nema dovoljno kapaciteta u svojem građevinarstvu pa uvozi građevinare iz Poljske, Španjolske pa i iz Hrvatske – ističe nezavisni konzultant Damir Novotny, koji napominje da se oporavak Njemačke može preliti i na domaći građevinski sektor. Ipak, ističe da će priliku za nove poslove dobiti tek nekoliko, uglavnom manjih kompanija jer se domaći građevinari još moraju baviti restrukturiranjem, a ne osvajanjem novih tržišta.

Njemačka je tradicionalno tržište za domaći građevinski sektor, a rast investicija i početak oporavka primijetili su u Viaduktu, koji kroz tvrtku kćer na njemačkom tržištu posluje 30-ak godina. U toj tvrtki ističu da se oporavak primijeti u odnosu na kraj 2012., koji je bio poprilično usporen.

– Ulazak u EU prilika je jer smo konkurentni i možemo se izboriti za poslove u svim zemljama kad se definiraju radne dozvole – kaže nam Joško Mikulić, predsjednik uprave Viadukta. Tvrtka širi tržišta, a prema neslužbenim informacijama, otvaraju joj se mogućnosti većih poslova u Kazahstanu. Ipak, Viadukt je jedan od rijetkih građevinara koji u ovom trenutku ima financijsku snagu za izlazak u Europu. Naime, veliki je broj tvrtki iz sektora u predstečajnim nagodbama, a njihovi su dugovi narasli na više od devet milijardi kuna.

Više stanova nego lani

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od travnja 2012. do travnja 2013. u građevini su posao izgubile još 6044 osobe pa se cijela branša svela na 73.493 zaposlena, što je polovica broja zaposlenih iz rekordne 2007. Do kraja ožujka ugovoreno je oko 2,85 milijardi kuna novih narudžbi, a obavljeni su poslovi u vrijednosti 3,6 milijardi kuna. Sagrađeno je nešto više stanova nego lani, njih 814, a broj nezavršenih stanova znatno se smanjio. Gledano prema broju građevinskih dozvola, investicije u stanove past će 20 posto. Od početka godine tražene su dozvole za gradnju 1577 novih zgrada, a ukupna vrijednost radova iz tih dozvola iznosi oko 5,4 milijarde kuna.

>> Građevinari i brodari ne vide kraj agoniji, turizam zarađuje

Komentara 1

TP
tomic.pile
11:38 21.08.2014.

Želim da dobijem poso u njemačkoj. Zanimanje Zidar . pile.tomic@gmail.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije