Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUP U HGK

Građevinari bi uvozili radnike

05.06.2013., Danilo - Masivi Velika glava, Bubrig i Crni vrh u sibensko-kninskoj zupaniji, na podrucju grada Sibenika, Drnisa i Unesica veliko su gradiliste na kojem se gradi 19 vjetoturbinskih generatora E82 tip E2 nominalne snage 2,3 MW / spojenih podze
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/2
07.04.2016.
u 22:57

Od početka krize izgubljeno je 53 tisuće radnih mjesta u građevinarstvu, a obujam građevinskih radova smanjen je za 46,6 posto

Građevinarstvo je djelatnost koja je u krizi najviše pogođena, a za izlaz iz takve situacije potrebni su i konkretni prijedlozi Vlade, od povećanja javnih radova, promjena u javnoj nabavi do rješenja u kvotama za uvoz radnika – zaključili su čelnici građevinskih tvrtki na skupu u HGK.

Rad na crno treba smanjiti

– U građevinarstvu trenutačno nedostaje 3000 radnika, što je posljedica neusklađenosti obrazovanja s tržištem rada – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

– No, s obzirom na to da je u Zavodu za zapošljavanje registrirano oko 280.000 nezaposlenih, teško je vjerovati da se među njima ne bi našlo jedan posto osoba koje bi radile u građevinarstvu – kazao je Dragutin Kamenski iz Kamgrada te istaknuo da je veći problem što dio osoba koje se vode kao nezaposlene u stvari rade na crno. Tako je njegova tvrtka u potrazi za radnicima organizirala prezentaciju u područnim zavodima u nekoliko gradova i zaključak je bio upravo da radnika nema jer – rade na crno. Zato bi, rekao je, trebao postojati mehanizam koji će te ljude natjerati da se okrenu legalnom zapošljavanju.

– Trebalo bi promijeniti i nešto po pitanju kvota za uvoz radne snage, primjerice, da se po slovenskom modelu uveze radna snaga potrebna u nekom trenutku za određeni projekt – nastavio je Kamenski. S istim problemom susreće se i brodogradnja, pa je stoga DIV, kazao je član uprave Darko Pappo, uveo obrazovanje za svoje radnike te pokrenuo učilište DIV. Inače je još 2014. godine DIV apelirao na tadašnju Vladu da se povećaju kvote za uvoz radne snage, no zahtjev je dočekan s burnom reakcijom. Predsjednik uprave Radnika Mirko Habijanec ustvrdio je da kod nas uvijek više ponuda dolazi za rad u javnoj upravi, Ivan Paladina iz IGH smatra da je rješenje okretanje stranim tržištima, a Joško Mikulić iz Viadukta da su zemlje koje su organizirale javne radove najbrže izašle iz krize.

Radnika 53.000 manje

Od 2009. godine izgubljeno je oko 53 tisuće radnih mjesta, udio građevinarstva u BDV-u smanjen je s 8,5 % na 5,1 %, obujam građevinskih radova smanjen je za 46,6 posto, vrijednost izvršenih radova za 49,3 posto, a broj izdanih građevinskih dozvola niži je za 46,3 posto.

>> Građevinarstvo: prvi porast radova 1,2%

Komentara 5

IN
inbox
23:49 07.04.2016.

smradovi dajte ljudima normalne plače i nećete trebati uvoziti radnike

Avatar deziderij
deziderij
06:20 08.04.2016.

U ovoj jad državi svi bi sve uvozili. Uvoznici nam uvoze svako moguće smeće. Od šrot robe iz Kine do iste takve hrane koju nam prodaju pod prvu klasu. Uvozi se iz Poljske i istočnih zemalja, s Kinom na prvom mjestu, a sve s ciljem - kupi što jeftinije i prodaj što skuplje. Sad bi i građevinari "uvozili" jeftinu i lošu radnu snagu dok su naši ljudi prisiljeni odlaziti na zapad po bolje plaće gdje su na koncu i vrlo cjenjeni kao dobri radnici. Našim poslodavcima nisu dobri jer bi htjeli da im rade za nikakvu lovu ali i da ih ne plaćaju, ako je ikako moguće, dok je meni svakim danom sve manje jasno u kakvoj to tvorevini od države živim.

DA
danpav22
23:38 07.04.2016.

Tući će se da dođu za te vaše plaće... ups, plaćice..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije