Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Građanima poticaji preko štedionica

Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.03.2014.
u 10:00

Bivša ministričina pomoćnica A. Pavičić proziva da se pogoduje stranim bankama

U godini dana namjera je obnoviti i učiniti energetski učinkovitijim dvije tisuće obiteljskih kuća, a za to je rezervirano 50 milijuna kuna u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, obznanili su danas ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš i ministar okoliša Mihael Zmajlović. Predstavili su Program obnove kuća od 2014. do 2020. Prvi korak za kretanje u investiciju je izrada energetskog certifikata.

Obnovljeno 1007 kuća

Na interes građana resorni ministri računaju vođeni dosadašnjim iskustvom.

– U devet godina provodila su se 33 programa obnove u kojima je obnovljeno 1007 kuća u vrijednosti 65 milijuna kuna. Fond je u tom iznosu sudjelovao sa 24 milijuna kuna – kazao je Zmajlović. Građani će za novac moći konkurirati preko jedinica lokalne samouprave, samog Fonda, ali i stambenih štedionica. Ministrica Mrak-Taritaš kazala je da su stambene štedionice pokazale velik interes, da imaju određenu svotu novca koju mogu aktivirati kroz “zelene kredite”. Upravo zbog uključivanja stambenih štedionica program je naišao na kritiku Ane Pavičić-Kaselj, bivše ministričine pomoćnice za energetiku i suradnice Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Pita se zašto se “uz dva nadležna ministarstva, Fond, Agenciju za promet nekretnina, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, HBOR i mnoštvo regionalnih agencija i lokalnih uprava, za provedbu zadužuju besmislene štedionice”.

Državna sredstva

– Koliko mi je poznato, takav model nigdje ne postoji jer države ne odlučuju olako davati državna sredstava u ruke stranih banaka. Ovako poticaje građanima dobiva štedionica, koja pak građanima za odobrena sredstva naplaćuje naknadu te umanjuje subvenciju. S obzirom na to da su od 1. siječnja ukinuti poticaji za stambenu štednju, čini se da se ovime kompenzira nastala šteta za štedionice – drži Pavičić-Kaselj.

>> Energetski certifikati u pola cijene!

Komentara 1

LU
lutomirski
19:44 28.03.2014.

koja je ova debela i sta hoce ona....????

LU
lutomirski
12:08 28.03.2014.

imate li jos koji certifikat za solarne uredaje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije