Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje Erste banke

Građani u prosjeku štede 15% više nego lani

Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
21.10.2021.
u 14:22

Njihov je uzorak pokazao da štediše u prosjeku mjesečno izdvajaju 549 kune, 70 kuna više nego lani

Građani koji štede izdvajaju 15 posto više mjesečno nego lani, prema istraživanju o navikama štednje koje je za Erste grupu provela agencija IMAS na oko 500 ispitanika, no nema detaljnih informacija o statističkom uzorku; jesu li to bili klijenti banke ili građani anketirani slučajnim odabirom.

Njihov je uzorak pokazao da štediše u prosjeku mjesečno izdvajaju 549 kune, 70 kuna više nego lani, što je rast od 15 posto. Muškarci prosječno uštede 593 kune, a žene 507 kuna mjesečno. Podjednak broj muškaraca i žena, njih 82 posto, štednju smatra važnom. Četvrtina ih novac drži na tekućem računu, 15 posto ga je uložilo u kupnju nekretnine, dok 37 posto štediša nije mijenjalo navike štednje zbog pada kamata.

Najviše ih štedi kako bi stvorili zalihe za nepredviđene situacije, njih 67 posto, 43 posto kao financijsko zaleđe za sebe i obitelj, za mirovinu 18 posto, edukacije 10 posto. Manji postotak štedi i za veće kupnje kao što su kuća ili stan, automobil, mobitel i slično (16 posto), dok ih za putovanja štedi 15 posto. Štedne račune ima 40 posto ispitanika.

U usporedbi s ostalim zemljama najviše štede Austrijanci, prosječno 344 eura, 72 eura više nego lani. Slijede Slovaci sa 123 eura i Česi sa 119 eura, po deset eura više nego lani. Najveći su rast imali Mađari, 19 eura, na 82 eura mjesečno. Hrvati mjesečno uštede prosječno 72 eura, Rumunji 58, Srbi 47 eura mjesečno.

VIDEO Tisuće kupaca morat će pričekati svoj novi automobil: Probleme zadaju smrdljivi martini!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije