Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENE

'Građani će u prosincu potrošiti 11 milijardi kuna'

shopping
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
01.12.2014.
u 12:19

Blagdanska potrošnja vrhunac je imala 2008. kad je iznosila 12,5 milijardi kuna

Građani će u prosincu potrošiti 11 milijardi kuna, otprilike jednako kao i lanjske godine, osim što će, s obzirom na deflaciju, za isti novac moći kupiti nešto više proizvoda nego u 2013., kazala je danas Tomislava Ravlić, pomoćnica direktora Sektora za trgovinu HGK.

Blagdanska potrošnja vrhunac je imala 2008. kad je iznosila 12,5 milijardi kuna. U posljednje tri godine potrošnja se vrti oko 11 milijardi kuna, oko 2,5 milijarde više nego uobičajenih mjeseci, a najviše se potroši između 19. i 24. prosinca.

Istraživanja su pokazala da su kupci postali racionalniji i da je posljednjih godina blagdanska košarica izmijenjena pa se kupuju praktičniji darovi. Hrvatska po prometu u trgovini i prosinačkoj potrošnji nije izolirana od Europske unije. Makroekonomsko okruženje u EU također je nestabilno i maloprodaja u EU također stagnira, ali se poduzimaju mjere za poticanje potrošnje i razvoj gospodarstva.

U usporedbi strukture potrošnje Hrvatske i EU primjećuje se da hrvatski građani znatno više troše u kategorijama hrane te stanovanja i energenata. U ostatku Europe više se troši na prijevoz, rekreaciju i kulturu te u restoranima i hotelima, tzv. luksuzna dobra.

Ponudom hrvatskih proizvoda na policama i njihovim odabirom za darove potiče se i domaće gospodarstvo, poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, na današnjem susretu s novinarima. Prema riječima Josipa Zahera, i trgovački lanci u stranom vlasništvu sve više u posljednje vrijeme u svoj asortiman uključuju hrvatske proizvode.I

Trgovina na malo počela se oporavljati početkom ove godine, no taj trend je zaustavljen u srpnju pojavom „srpanjske rupe“. Produžena turistička sezona ponovo je dala pozitivan poticaj i blagi rast se nastavio u kolovozu i rujnu. Rast potrošnje za blagdane može dati poticaj cijelom gospodarstvu, jer je potrošnja, uz izvoz i investicije, važan čimbenik u pokretanju gospodarskog ciklusa, kazao je Zaher.

Komentara 3

ĐO
đonids
13:30 01.12.2014.

Ovo je največa glupost koju može netko ne baš pametan izreći. Hrvatska ima oko 4.250.000 stanovnika.12.000.000.000 kada se podjeli na tih 4.200.000 ispadne oko 2500 kn po stanovniku pa ispada da prosječna hrvatska obitelj spiska samo na blagdane 10.000 kn! A gdje su tu režije, škola, svakodnevne potrepštine i krediti? Netko možda to i potroši ali takvih je zanemarivo malo.

TH
than
15:31 02.12.2014.

Bojim se da ce ovoga puta procjene debelo podbaciti. Na stranu fingirane brojke nezaposlenih, koje se administrativno uredjuju, cinjenica je da imamo preko 20 000 manje zaposlenih u odnosu na godinu ranije. Legalizacija ce povuci masu para, sve je vise blokiranih, pa me zanima kako se moze isto potrositi kao i prosle godine. Jedino onom nasom laznom statistikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije