Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ECDL BIBLIOTEKA Ususret izlasku serije knjiga Večernjeg lista i Algebre

Globalni standard za informatičko obrazovanje

man_ecdl_tx.jpg
import
25.04.2007.
u 16:44

Duhovit je naziv ECDL (European Computer Driving Licence - europska računalna vozačka dozvola), a i prikladan, za sustav čija je diploma danas za dobivanje (boljeg) posla važna koliko i vozačka dozvola. Fondacija ECDL danas je vodeći svjetski autoritet za stjecanje informatičkih znanja, a njezin je program privukao 6,5 milijuna korisnika u 146 zemalja. O misiji, značenju i uspjehu te organizacije, osnovane u Dublinu, razgovarali smo s njezinim čelnikom Damienom O’Sullivanom.  

VL: Jesu li programi ECDL-a uspjeli podići razinu informatičkog znanja u svijetu?  
O’SULLIVAN: Misija je fondacije ECDL omogućivanje stručne uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologija pojedincima, organizacijama i društvu u cjelini. Razvija, promiče  i provodi  kvalitetne programe u cijelom svijetu. Fondaciju ECDL prihvatila su brojna vladina tijela i međunarodne korporacije. Europska je komisija preporučila prihvaćanje diplome ECDL kao osnovne informatičke akreditacije u cijeloj Europi.  

VL: Što činite da bi vaš program bio dostupan svima, bez obzira na dob, predznanje i dostupnost informatičke infrastrukture?  
O’SULLIVAN: Društvena odgovornost je jedna od naših temeljnih vrijednosti. Fondacija ECDL neprofitna je organizacija posvećena unapređenju digitalnih vještina u društvu. Naši su programi osmišljeni tako da budu dostupni svima - bez obzira na dob, spol, socijalni status, rasu i darovitost. Činimo sve što možemo da  hendikepirane osobe sudjeluju  u informacijskom društvu. U mnogim zemljama program je dostupan u Brailleovu pismu, u obliku zvučnih zapisa i  povećanom formatu teksta. K tome, kako je naša udruga neprofitna i neovisna o korporacijama, provoditelji naših programa dobivaju novac iz fondova EU i nacionalnih fondova za provođenje programa među socijalno ugroženim pučanstvom.  

VL: Kako je ECDL uspio postati vodeći svjetski autoritet za informatičko obrazovanje?  
O’SULLIVAN: Ključno je bilo naše inzistiranje da konstantno budu visoki standardi  kvalitete. Fondacija ECDL provodi opsežan sustav za jamstvo kvalitete programom kontrole provoditelja programa i vlastitim sustavom upravljanja kakvoćom. Naš standard osnažuju procjene stručnjaka,  europskih informatičkih  profesionalaca koji sudjeluju u izradi programa.  
VL: Kako uspijevate održati standard uz sve te brze tehnološke promjene?
O’SULLIVAN: Fondacija ECDL konstantno održava kvalitetu, ali i relevantnost svojih certifikata. Vrlo širok raspon sadržaja, detaljno razrađenih,  od kojih se kreira naš nastavni plan osigurava njegova relevantnost, ažurnost i smislenost. Da bi osigurali najviši mogući standard svojih h certifikata, redovito detaljno provjeravamo provoditelje naših programa. Nadalje, naši specijalisti za razvoj programa dobro surađuju s brojnim informatičkim stručnjacima, koji poznaju iskustva i potrebe krajnjih korisnika.  

VL: U posljednjih nekoliko godina ECDL se proširio i izvan Europe, pod nazivom ICDL. S kakvim uspjehom?
O’SULLIVAN: Jest, ECDL/ICDL uspješno je proširen na sve kontinente i predstavlja međunarodno priznat certifikat za golem broj ljudi u različitim okružjima. Zbog najviše kvalitete programa, neovisnosti o korporacijama i jedinstvene socijalne svijesti vlade i međunarodne organizacije širom svijeta prihvaćaju ECDL, odnosno ICDL.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije