Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Farmacija Upitan opstanak negdašnjeg velikog Plivinog istraživačkog centra

Giornale: GlaxoSmithKline zatvara pogon u Zagrebu sa 130 zaposlenih!?

pliva
Pixsell
05.02.2010.
u 16:55

Promjene će se odraziti na poslovanja istraživačkih centara u Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Kanadi i Hrvatskoj, potvrdili su u GSK

Farmaceutski div GlaxoSmithKline najavio je restrukturiranje i zatvaranje pojedinih istraživačkih laboratorija u Europi, među kojima jedan u Italiji, u Veroni gdje će bez posla ostati 595 znanstvenih istraživača. Andrew Witty, vrhunski menadžer kompanije Glaxo iz Londona, prema pisanju lista Giornale od petka, najavio je rezanje 4000 radnih mjesta i osim pogona u Veroni bit će zatvorena dva u Velikoj Britaniji, jedan u Poljskoj i onaj u Zagrebu. Na Londonskoj burzi kompanija je priopćila da kreće u uštedu od 500 milijuna funti do 2012. godine.

– To je šokantna vijest – izjavio je predstavnik sindikata tvrtke GlaxoSmithKline u Veroni, Francesco Crespi. Vijest još teže pada jer višak zaposlenih neće biti premješten ni u koji drugi istraživački centar te kompanije. Centar u Veroni bio je jedan od naprednijih u Italiji u farmaceutskom istraživanju.

Namjera im je da se prekinu istraživanja u određenim područjima neuroznanosti u kojima je GSK bio aktivan, uključujući depresiju i bol.

Vodeća farmaceutska istraživačka kompanija u svijetu, GlaxoSmithKline, preuzela je Plivin istraživački centar 2006. godine. Zagrebački GSK ima 130 zaposlenih, od kojih je trećina doktora znanosti, a svi ostali imaju visoku stručnu spremu.

– Promjene će se odraziti na poslovanja istraživačkih centara u Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Kanadi i Hrvatskoj. Restrukturiranje će se odvijati tijekom 2010. godine, a nikakve promjene u poslovanju neće se događati naglo niti preko noći. Sve promjene koje su posljedica restrukturiranja GSK će objaviti nakon razgovora sa zaposlenicima – priopćili su iz GSK Hrvatska.

Komentara 4

AN
ankicascreiber
17:24 05.02.2010.

Zeljko Covic dosao je na celo plive sa strucnim znanjem, iskustvom i zivotopisom koji mu ne bi mogao dozvoliti niti da vodi jedan laboratoriju u Plivi, kamo li takvu kompaniju. Medutim Zeljko se u to vrijeme aktivirao u zagrebackoj politici. Zeljko, i jadnici koji su se skupili oko njega uradili su ono sto nekompetentni seljacine rade: uobrazeno ponasanje koje ne postuje strucnjake, sulude investicije, totalna strucna i poslovna nekompetentnost, trosenje novca na sminku kao sto je skupi vozni park. U Plivu su dosli lesinari, Mitomir Zuzul u nadzorni odbor, stranci koji nisu imali pojma sto tamo rade. Pliva je sama izrazla u vrhunsku kompaniju, na osnovu hrvatske pameti, sav razvojni kapital dolazio je iz profita kompanije. Ponos hrvatske pameti i samostalnosti rasturen do sramote u \"balkanskom domoljublju kapitalizmu\". Trebalo je 80 godina da se izgradi vrhunska Pliva, Covic i njegove seljacine su je rasturili u 8 godina. Ministarstvo znanosti bi trebalo preuzeti zgradu od GSK, i onovati u zgradi hrvatski istrazivacki centar. Problem je samo u tome sto ce GSK izvuci iz zgrade sve sto valja od instrumenata, ostaviti ce samo zgradu za novi shoping centar. GSK nece otpustati svoje radnike u UK, od nas ce zaposljavati samo one licemjerne sales representatives, poznam masu jadnika koji misle da su sa poslom sales representativa uhvatili boga za bradu.

UK
Ugo Kajvez
20:05 05.02.2010.

Treba nacionalizirati plivu i točka (i isplatiti odštetu strancima jednu kunu) ... jel sad jasno kako nas zapad uništava, hotimično ili ne svejedno ... boli njih .... a nam je pliva bila strateški važna firma i ponos države .....

DL
dlondra
23:10 05.02.2010.

Dragi moji doktori znanosti , Pa sto ste mislili da vam englezi budu poklonili nesto a da se trostruko ne naplate . Pliva je imala u bivsoj jugi 2o milijuna kupaca jako dobru marku sa pouzdanom i provjerenom kvalitetom ,m , e sad tih 20 milijuna kupaca neka kupuje englesku robu , a vi doktori znanosti lijepo na burzu , i posaljite komentar da vi nista niste mogli napraviti jer se to vas ne tice, Kako vas nije sve sram vasi i nasi ocevi i majke su stvorili plivu a dozvolili ste da vas skolovane ljude takvi jadnici izmanipuliraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije