Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit

G20: Oporavak se nastavlja, ali rast se usporava

Euro 2012
AFP
06.09.2010.
u 07:27

Europa odbija prihvatiti prijedlog SAD da se odrekne dijela svojih glasačkih prava u vodstvu MMF-a u korist velikih ekonomija u razvoju.

Oporavak globalne ekonomije nastavit će se, ali rast će se usporiti, suglasili su se delegati 20 najvećih ekonomija svijeta (G20) na summitu predstavnika središnjih banaka i ministarstava financija u južnokorejskom gradu Gwangjuu, prenosi SEEbiz.

Tema skupa je, prema izvoru koji nije želio biti imenovan, izmjena u popunjavanju mjesta u Izvršnom odboru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), tako da velike ekonomije u razvoju, kao što su Kina, Indija, ili Brazil, dobiju u fondu veće pravo glasa. 

Predstavnik direktora MMF-a John Lipsky odbio je potvrditi je li se raspravljalo o tom pitanju. Članovi G20 su se obvezali da će do summita na vrhu te organizacije, koji će se održati u studenome u Seulu, to pitanje riješiti. 

Europa, međutim, odbija prihvatiti prijedlog SAD da se odrekne dijela svojih glasačkih prava u vodstvu MMF-a u korist velikih ekonomija u razvoju. SAD je takav stav Europljana razbjesnio, prenose agencije, podsjećajući da je Washington prošli mjesec učinio korak bez presedana i odbio se suglasiti s prijedlogom rezolucije koju je podnijela Europska unija da se u 24-članom Izvršnom odboru MMF-a sačuva europska dominacija. EU u tom odboru trenutačno ima devet "fotelja". 

SAD su u kolovozu, naime, poduzele do sada neviđene korake da bi prisilile Europu da preda dio svoje moći odlučivanja u vodstvu MMF-a naglo rastućim ekonomijama svijeta, s Kinom na čelu, izjavili su diplomati agenciji Reuters. Washington je, naime, frustriran europskim odbijanjem da se odrekne dijela moći, tako da je početkom kolovoza odbio podržati europski prijedlog rezolucije koja je bila u korist očuvanja devet europskih mjesta u izvršnom odboru MMF-a.

SAD već dugo, ali bez rezultata, nastoji smanjiti broj europskih mjesta u odboru MMF-a s 24 na 20 i ojačati utjecaj zemalja u naglom razvoju nauštrb Europe. To bi, kako smatra ta zemlja, trebao biti sastavni dio širih reformi međunarodnih financijskih institucija koje bi odražavale realnost golemog napretka ekonomija zemalja u razvoju.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
07:52 06.09.2010.

Europa će se oporaviti,čim HR postane njenom članicom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije