Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Fondovi iz 2. i 3. stupa lani gotovo vratili sve gubitke iz 2008. godine

Dubravko Štimac
Arhiva VL
19.01.2010.
u 07:36

Od početka rada do danas obavezni su mirovinski fondovi svojim članovima donijeli 4,88 posto prinosa na uložena sredstva, što ih u europskim relacijama svrstava među bolje ulagače.

Mirovinski su fondovi u najvećem dijelu nadoknadili gubitke stvorene u 2008. godini. Fondovi 2. stupa 2009. godinu završili su sa prosječnim prinosom od 8,70 posto, dok je gubitak nastao u 2008. godini bio 12,52 posto. Dok su prije krize iznadprosječnu zaradu donosile dionice, 2009. donijela je zaradu u poslu sa državom i kupnji  vrijednosnih papira.

- Uzevši u obzir da je iza nas jedna od najtežih kriza na tržištima kapitala u njihovoj povijesti – ovo su zaista odlični rezultati. Ono što je u dobrim rezultatima iznenađujuće jest činjenica da su ostvareni u godini koja je obilježena snažnim padom BDP-a, visokim fiskalnim deficitom i izostankom strukturnih reformi te političkim nestabilnostima. Tako bi se moglo zaključiti da je 2009 bila „godina oporavka po inerciji“ jer pozitivni događaji na tržištima kapitala pa time i visoki prinosi nisu posljedica promišljenih gospodarskih poteza niti strukturnih reformi već su posljedica snažnog pada tržišta u prethodnoj godini - kaže Dinko Novoselec, predsjednik uprave AZ fonda.

Od početka rada do danas obavezni su mirovinski fondovi svojim članovima donijeli 4,88 posto prinosa na uložena sredstva, što ih u europskim relacijama svrstava među bolje ulagače. Prinosi fondova iz 2. stupa lani su se kretali od 7,83 do 10,60 posto, dok su zatvoreni dobrovoljni fondovi 3. stupa imali prinose od 6,80 do iznadprosječno visokih 17 posto.

– Vrlo smo zadovoljni proteklom godinom. Za 2010. očekujemo da će biti  volatilna s izraženim rizicima, no nadamo se barem blago pozitivna. Ako se gubici iz 2008., godine najveće krize nakon Velike svjetske krize iz 30- ih godina prošlog stoljeća pokriju u idućih godinu, dvije dana, mislimo da ćemo svi moći biti vrlo zadovoljni - komentira Dubravko Štimac, predsjednik uprave PBZ-CO mirovinskog fonda.

– Prinosi fondova vratili su se na razine prije krize tj. prije listopada 2008., što je realno oporavak brži nego što smo očekivali. Stoga smo ispred Erste Plavih fondova vrlo zadovoljni, a također smo zadovoljni i s priljevom članova, ipak smo u dobrovoljnim fondovima tijekom 2009. godine sakupili pet posto više članova u odnosu na 2008.godinu. Vjerujemo da je dno krize viđeno početkom prošle godine i da će se pozitivan trend na tržištu kapitala nastaviti u 2010. - kaže Senka Fekeža Klemen, direktorica Erste DMD-a. Većina zatvorenih fondova nadoknadila je manjak iz 2008, no posljednje dvogodišnje razdoblje još je negativno za pomorce, fond u Croatia osiguranju ili HEP-u. Liječnički je fond lani gotovo zatvorio gubitak , slično kao i novinarski.

Komentara 4

MO
momak23
09:01 19.01.2010.

Uzevši u obzir da je iza nas jedna od najtežih kriza na tržištima kapitala u njihovoj povijesti – ovo su zaista odlični rezultati.

BU
bubimima
09:16 19.01.2010.

Još da je novinar napisao nešto o stanju dobrovoljnih otvorenih fondova 3. stupa, moglo bi se reći da je članak korektno napisan. Ovako se čovjek pita, nije li taj propust na mjerno učinjen?!

OB
-obrisani-
09:25 19.01.2010.

puno napisano..nista receno... clanak pun samohvale.ponavljanja, ...nikakvih informacija, kamoli podataka...napr, broj clanova, prihod, raskod, dobit, prije nakon oporezivanja,, troskova,, itd , itd..!! ps.. vec reagiraju vojnici partije....iz odanosti prema partiji, a i iz neznanju o osnovi trzista kapitala...!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije