Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganja u regiji

Fond Mid Europa Partners skupio 800 mil. eura u pet godina

Vladimir Milošević
03.11.2014.
u 14:15

Indeks povjerenja ipak je ponešto pao, na razinu iz 2013. Očekuje se pomicanje fokusa s prikupljanja sredstava na upravljanje

Deloitteovo istraživanje očekivanja i povjerenja private equity fondova u srednjoj Europi pokazalo je da su fondovi zadržali prilično visoko povjerenje u tržište i u stabilnost gospodarskog okruženja. No, indeks je ipak ponešto pao u prethodnom polugodištu i trenutačno je na razinama iz 2013. Većina ispitanika, sudionika equity industrije, njih 74 posto, očekuje istu razinu tržišne aktivnosti i preusmjeravanje fokusa s prikupljanja dodatnih sredstava na upravljanje portfeljem. Da su vodeći fondovi održali tempo prikupljanja kapitala, svjedoči podatak o 800 milijuna eura, koliko je u proteklih pet godina skupio Mid Europa Partners.

– Posljednjih šest mjeseci karakterizirano je dodatnim ulaganjima u postojeći portfelj privatnih investitora te je zamjetan značajan broj poslovnih subjekata u vlasništvu privatnih investitora koji su namijenjeni prodaji u kratkom roku – komentirao je Vladimir Milošević (na fotografiji), partner zadužen za financijsko savjetovanje u hrvatskom uredu Deloittea.

Blagi pad indeksa odraz je događanja na globalnoj sceni i njihova utjecaja na gospodarstvo. Neki ekonomisti strahuju od moguće recesije s "trostrukim dnom" u eurozoni, a negativni signali dolaze i od usporavanja rasta u Kini, što utječe na privatne investitore u srednjoj Europi i ostatku svijeta. Unatoč tome, većina privatnih investitora vjeruje u poboljšanje gospodarskih uvjeta. Gotovo 80 posto ispitanika ne očekuje značajne promjene u razini likvidnosti, što se, smatra Vladimir Milošević, može protumačiti kao dobar znak poboljšanja uvjeta u proteklih nekoliko godina: zajmodavatelji pružaju oslonac, a pogodni su i uvjeti za sklapanje novih poslova. Očekuje se da će zemlje srednje Europe, ponajprije Češka, Slovačka i Poljska, sačuvati konkurentnost i potencijal za dugoročni rast, za razliku od zone eura.

>> Agrokor i fond MID Europa Partners žele 53% Mercatora

Komentara 1

MC
mcvjetko
14:48 03.11.2014.

dobar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije