Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište kapitala

Europske su burze uzletjele, čak je i Crobex porastao 3,5 posto

japanska burza
AFP/PIXSELL
Autori: mš/VLM, am/VLM
29.06.2012.
u 19:27

Olakšanje u Madridu i Rimu: kamate na španjolske obveznice pale su sa 6,92 na 6,56 posto, a talijanske ispod šest posto

Njemačko omekšavanje na summitu i dogovor europskih čelnika o pomoći Španjolskoj u “zeleno” je obojio burze Azije, Europe i Amerike. Dax je na krilima optimizma uzletio više od 4 posto, a FTSE100 bio je nešto suzdržaniji, ali i dalje s lijepih 2,2 posto. Riječ je o rastu vrijednosti za nekoliko milijardi eura. Domaće tržište povuklo se za svjetskim optimizmom i Crobex se vinuo golemih 3,45 posto.

Investitori su oprezni pa je promet skroman, a među likvidnijim dionicama dana najveći su skok zabilježili Ericsson Nikola Tesla s više od sedam posto, Adris (+4,7) te HT koji je porastao 3,5 posto. Pobjednici su opet banke koje će imati najviše koristi od odluka na summitu. Vrijednost dionica Deutsche Bank i Commerzbank porasla je više od pet posto, a francuske banke povećale su svoju vrijednost između sedam i osam posto.

Isto tako bio je visok rast bankovnih dionica u Madridu. I Wall Street oduševljeno je reagirao na dogovor europskih čelnika. Do zaključenja ovog izdanja Global Dow porastao je 2,7 posto, Nasdaq 2,2, a S&P 500 nadodao je 1,9 posto.

– I dok su se mnogi pripremali za miran završetak tjedna, pozitivne izjave iz Bruxellesa probudile su tržište – kazao je analitičar Cameron Peacock iz IG Marketsa. Kamate na španjolske obveznice pale su sa 6,92 na 6,56 posto, a talijanske ispod šest posto.

Komentara 6

OB
-obrisani-
19:57 29.06.2012.

da burze su otisle gore......No dajte samo 3 dana vremena i " jovo nanovo"

OB
-obrisani-
21:46 29.06.2012.

to nista ne znaci, amerikanci vedre i oblace makar ih ima samo 5% ukupnog pucanstva svijeta, ali kad dodje 16,00 i otvaras e njujorska burza u europi i svijetu vise nista ne valja sta je valjalo do 16,00, ako su otisli u plus a amerikanci u minus ovi odmah padaju ili obrnuto, na koncu zlatno burzovno pravilo glasi: maksimalno sa 1/3 love mozes spekulirat na burzi, pa ako sta krene naopako das e ne bi morao objesit, prosjecna godisnja tzarada na svjetskim burzama iznosi cc 7% a ko se zeli obogatiti na burzi i imat 30 ili 40% dobiti najbolje je da niti nejde jer ce sve izgubiti sta ima-rekao vodeci svjetski burzovni mesetar iz hon konga.

UK
Ugo Kajvez
23:23 29.06.2012.

Pričekajte jesen kad su izbori u nizozemskoj, tamo 50 posto stranka koje se natječu na izborima žele napustiti ne samo eurozonu nego i europsku uniju ! ................ pa da vidimo burze tada ...................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije