Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTEZ EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE

Ova će odluka biti jako važna za Hrvate od 1. siječnja: Euro kamata skočila treći put od rujna

euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
1/4
27.10.2022.
u 14:57

Upravno vijeće će,vele, nastaviti povećavati kamate ' radi što skorijeg povratka inflacije na srednjoročni inflacijski cilj od 2 posto '.  Povećanje kamate dovelo je do jačanja eura u odnosu na dolar i povratka na raniji paritet.

Europska središnja banka povećala je glavnu eursku kamatnu stopu za 0,75 posto, treći put od srpnja mjeseca, a 15. prosinca slijedi i četvrto povećanje kamatnih stopa. Trenutno se ključne eurske kamate kreću od 1,5 do 2,25 posto, a do kraja godine mogle bi  rasti još najmanje 0,5 posto.  Te će kamate igrati važnu ulogu i za Hrvatsku  kada 1 siječnja 2023. uđemo u eurozonu, jer se na osnovu njih formiraju i kamate za bankarske kredite ili cijenu po kojoj će se zaduživati  država. 

Upravno vijeće će,vele, nastaviti povećavati kamate ' radi što skorijeg povratka inflacije na srednjoročni inflacijski cilj od 2 posto '.  Povećanje kamate dovelo je do jačanja eura u odnosu na dolar i povratka na raniji paritet.  

Inflacija je i dalje pretjerano visoka i dulje će razdoblje ostati viša od ciljne razine,navodi središnja banka u pojašnjenju odluke kojom je išla na rekordno povećanje kamatne stopa u kratkom periodu. U rujnu je inflacija u europodručju dosegnula 9,9 %. U proteklih su nekoliko mjeseci snažan rast cijena energije i hrane, uska grla u opskrbnim lancima i oporavak potražnje poslije pandemije prouzročili širenje cjenovnih pritisaka i rast inflacije. Cilj monetarne politike jest smanjiti potporu potražnji i rizik trajnog porasta inflacijskih očekivanja,navela je guvernerka Christine Lagarde.

Video: Ophodari čistoće provjeravaju kante i lijepe naljepnice ili upozorenja

Komentara 7

PV
prcko.vita
15:30 27.10.2022.

Ajde, znači dolar opet oslabio, znači, vraća se litra benzina na 8 kuna? Super.

Avatar Zbregov
Zbregov
15:40 27.10.2022.

sve hohštaplerske prevare, ali što je veća laž to više ljudi vjeruje u nju, moderni novac i financijski sustav je jedan od najvećih laži i iluzija!

Avatar Fićo
Fićo
15:24 27.10.2022.

Europska unija za vrijeme pandemije je tiskala tisuće milijardi bez pokrića inflacija nije bez razloga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije