Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORAK PO KORAK

Ersteovo socijalno bankarstvo – krediti čak i za nezaposlene

21.05.2015., Rijeka - Radnici peru stakla na zgradi Erste banke na Jadranskom trgu. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
05.10.2016.
u 07:15

Projekt obuhvaća osobe s niskim primanjima, poduzetnike početnike i nevladine udruge, a svi će moći dobiti i mentora

Nakon što je to u Italiji učinila Intesa Sanpaolo, vlasnica PBZ-a, osnivanjem Bance Prossime, i Erste Grupa pokrenula je inicijativu društvenog bankarstva. Projekt pod nazivom Korak po korak namijenjen je grupama koje su dosad banke smatrale nepoželjnim klijentima; osobama s niskim primanjima, poduzetnicima početnicima i društvenim organizacijama.

Uz pristup financijskim proizvodima, namjeravaju im ponuditi mentorstvo da bi ostvarili financijsku stabilnost i održali poslove koje pokreću. Inicijativu kane dovršiti do 2019. kad Erste slavi 200 godina. Ističu da je na sedam tržišta na kojima posluju 16 milijuna ljudi, čak 30% odraslog stanovništva, izloženo riziku siromaštva i društvene isključenosti. Cilj im je za njih otvoriti 5000 radnih mjesta, financirati 500 organizacija i financijski stabilizirati 25 tisuća osoba s niskim primanjima.

U Hrvatskoj će se projekt odvijati u tri faze: u prvoj je predviđeno mikrofinanciranje nezaposlenih koji žele pokušati pokrenuti posao te poduzetnika početnika koji su u posljednje dvije godine pokrenuli tvrtku, obrt ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Dva dodatna programa u 2017. uključit će suradnju s organizacijama civilnog društva i edukacije građana o upravljanju osobnim financijama.

Potencijalnim poduzetnicima banka će osigurati edukaciju i savjetovanje, a nakon toga joj mogu predati zahtjev za kreditiranje koje provode u suradnji s razvojnim bankama i EU.

>> 'Allahova banka' osvaja Europsku uniju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije