Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Ekonomisti banaka pesimistični u prognozama za 2012. godinu

lova
Arhiva VL
31.01.2012.
u 16:45

Kad su prošle godine predviđali rast BDP-a, stope nezaposlenosti, ali i kune prema euru, pokazalo se da su očekivanja bila preoptimistična, a lošim prognozama nije pomogla ni ekonomska kriza u Europskoj uniji.

Hrvatska udruga banaka osnovala je klub glavnih ekonomista šest najvećih banaka u Hrvatskoj koji su u analizi nazvanoj "Don't kill the messenger" iskazali pesimističan stav prema budućim gospodarskim kretanjima u državi.

Kad su prošle godine predviđali rast BDP-a, stope nezaposlenosti, ali i kune prema euru, pokazalo se da su očekivanja bila preoptimistična, a lošim prognozama nije pomogla ni ekonomska kriza u Europskoj uniji.  Četiri od šest ekonomista na prvo mjesto među uzrocima očekivane recesije 2012. godine stavljaju krizu u EU, dok dvojica daju prednost domaćoj fiskalnoj prilagodbi.

Projekcije rasta smanjene su pa ekonomisti očekuju da bi pad BDP-a mogao biti od 0,5 do 2,1 posto, a smatraju i da će nezaposlenost još porasti od 13,1 posto do 16,4 posto.

– Ako se ostvari očekivana recesija, to će neizbježno onemogućiti ozbiljniju fiskalnu prilagodbu. Štogod vlada napravila, lošije punjenje proračuna od očekivanja uzrokovat će relativno visok fiskalni deficit. Prosječno očekivanje salda opće države 2012. iznosi zabrinjavajućih -4,9%, pri čemu su razlike u očekivanjima indikativno male: najveći optimist očekuje -4,5%, a najveći pesimist -6% BDP-a – piše u analizi.

Ekonomisti očekuju stabilan tečaj koji bi se na kraju 2012. trebao kretati na sličnoj razini na kojoj se i sada nalazi: između 7,5 i 7,6 kuna za jedan euro, ali uz malo povećane kamatne stope na tržištu novca u usporedbi s proteklom godinom.

Ključne riječi

Komentara 4

FA
Fantom47
17:00 31.01.2012.

Hrvatska udruga banaka osniva klub svojih ekonomista na početku članka. Na kraju se stidljivo najavljuje BLAGO povećanje kamata. Što to govori? Pa govori da banke nastavljaju UDRUŽENE guliti svoje komitente, a da to neće izazvati reakciju vlasti-Vlade. Drugim riječima nee bi se začudio da se država zaduži sa povoljnim kamatama, a da se to nadoknadi povećanjem kamata građanima.

FA
Fantom47
17:06 31.01.2012.

Zar ne postoji u ovoj državi kontrolni mehanizam koji ovakvo zajedničko dogovoreno nastupanje banaka se može podvesti kao zloupotreba na financijskom tržištu?

FA
Fantom47
17:08 31.01.2012.

Unazad dva mjeseca sam na TV gledao ekonomista koji je tvrdio da se na Londonskom tržištu kapitala novac može dobiti uz 2% kamata, te da bi bilo normalno 3%, a da bi se toleriralo do 4% kamata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije