Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
embargo na uvoz

EK: Dokažite da uzgojene svinje u RH nemaju dodira s divljima!

jakovina, daciano
Željko Lukunić/PIXSELL
03.04.2012.
u 16:39

– To što ih više ne cijepite protiv svinjske kuge, ne znači da nema rizika – kazao je Dacian Cioloş, povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom

– Dokažite da su svinje iz uzgoja razdvojene od divljih. To što ih više ne cijepite protiv svinjske kuge, ne znači da nema rizika – kazao je Dacian Cioloş, povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, nakon današnjeg sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto EU ne ukida embargo na uvoz hrvatske svinjetine.

Ministar Jakovina ustvrdio je kako je RH još prije sedam godina odradila sve sukladno politici EU tako da zabrana više nije pitanje sigurnosti hrane nego trgovinsko i  političko pitanje. Iako Jakovina danas o tome nije govorio, poznato je, naime, da je RH među 10 najvećih uvoznica svinjetine na svijetu iz EU. Godišnje svih 27 članica EU uveze oko 40 tisuća tona svinjetine, koliko i Hrvatska sama.

Od 2004. do 2010. pak u 12 novih članica EU tov svinja pao je 25 posto, dok je u EU 15 povećan 12 posto, da bi uz visoke subvencije svojim svinjogojcima EU na godinu izvezla 1,7 milijuna tona svinjetine. Iako je i bivša hrvatska vlada svesrdno radila na tome, nekoliko povjerenstava EK dosad je konstatiralo kako nas pri izvozu koče duga granica sa Srbijom i BiH te ispaša svinja na otvorenom.

Jakovina i povjerenik Cioloş razgovarali su danas i o nizu tema u povezanih s obvezama koje je Hrvatska preuzela i o izazovima Zajedničke poljoprivredne politike, pripremama za izravna plaćanja, kapacitetima apsorpcije pretpristupnih fondova za ruralni razvoj te o fondovima koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju nakon ulaska u EU. Jedna od važnih tema bilo je i istupanje Republike Hrvatske iz ugovora CEFTA i početak pregovora sa zemljama CEFTA-e o protokolima za proširenje. 

– Za Hrvatsku je bitno da se u propisima koji će definirati reformiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku na odgovarajući način ugrade rezultati naših pristupnih pregovora, uključujući visinu financijske omotnice za izravna plaćanja i ruralni razvoj te prijelazna razdoblja koja smo dogovorili – izjavio je tijekom sastanka ministar Jakovina.

Povjerenik Cioloş i ministar Jakovina zajedno su, nakon sastanka, prisustvovali svečanosti zatvaranja dvaju projekta financiranih sredstvima EU-a, koja su tijekom posljednje dvije godine pružala potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Komentara 56

OB
-obrisani-
16:58 03.04.2012.

Iako Jakovina danas o tome nije govorio, poznato je, naime, da je RH među 10 najvećih uvoznica svinjetine na svijetu iz EU. Godišnje svih 27 članica EU uveze oko 40 tisuća tona svinjetine, koliko i Hrvatska sama. Eto vam slobodnaa trgovina na našu štetu.Uvesti njima embargo,ako što su i Rusi jer im meso nije dovoljno kontrolirano pa da vidiš.

OB
-obrisani-
17:22 03.04.2012.

03.04.2012. u 17:16h larala je napisao/la: Sve mi je jasno kao i to da je HR kontejner za uvoz smeća iz EU.

DU
Deleted user
16:55 03.04.2012.

Prošetajte gospodina iz Europe kroz Hrvatsku, vjerujem da će prije umrijeti nego pregledati sve svinjce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije