Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

EIB i HBOR potpisali ugovor o zajmu 400 milijuna eura

Foto: HBOR
1/2
24.03.2014.
u 13:27

Sredstva u iznosu 250 milijuna eura namijenjena su za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, a 150 milijuna eura je namijenjeno za financiranje projekata javnih i privatnih srednje kapitaliziranih poduzeća

Ugovor o prvoj tranši zajma u iznosu od 400 milijuna eura danas su potpisali potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, a potpisivanju je nazočio i Slavko Linić, ministar financija.

Sredstva u iznosu 250 milijuna eura namijenjena su za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, a 150 milijuna eura je namijenjeno za financiranje projekata javnih i privatnih srednje kapitaliziranih poduzeća koja ulažu u projekte bazirane na znanju, infrastrukturu i zaštitu okoliša. Ugovor o zajmu potpisan je u okviru prezentacije rezultata rada Europske investicijske banke u 2013. godini i njihovih aktivnosti u Hrvatskoj koja je održana danas u Zagrebu, a Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a tom je prilikom istaknuo:

 - Olakšan pristup dugoročnim sredstvima koje omogućava EIB zajedno s HBOR-om, našom dugogodišnjom parterskom institucijom, je ključan za daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva i srednje kapitalizirani poduzeća koja su nositelj hrvatskog gospodarstva i glavni pokretač razvoja i novih radnih mjesta u Hrvatskoj. Putem HBOR-a EIB omogućava da njihovi projekti budu financirani pod povoljnim uvjetima, uključujući i one vezane za povećanje energetske učinkovitosti.

Anton Kovačev , predsjednik Uprave HBOR-a je dodao:

 - Danas pribavljena sredstava u iznosu 400 milijuna eura HBOR će iskoristiti u svojim nastojanjima da potakne nove investicije, posebno u uvođenje novih proizvoda i tehnologija. Ovakva ulaganja su ključna za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, a time i povećanje izvoza. U našim nastojanjima imamo veliku podršku EIB-a koji nas prati već trinaest godina. Ovom im prilikom zahvaljujem još jednom na povjerenju i na tome što su HBOR prepoznali kao ključnu ustanovu za suradnju u Hrvatskoj.“ Suradnja EIB-a i HBOR-a započela je 2001. godine te je, uključujući i danas potpisani zajam, do sada EIB odobrio HBOR-u iznos od gotovo 1,8 milijardi eura. Ova sredstva su u najvećoj mjeri bila namijenjena za financiranje projekata malih i srednjih poduzetnika, srednje kapitaliziranih poduzeća i javnih poduzeća s područja proizvodnje i usluga, uključujući i turizam, kao i investicijama u sektoru energetike, zaštite okoliša i sličnim infrastrukturnim projektima.

>> Anton Kovačev odlazi nakon dva desetljeća, Ivo Bilić dolazi na čelo HBOR-a?

Komentara 3

Avatar emigrant
emigrant
13:49 24.03.2014.

Slavko je sretan, bude opet za kredite njegovim prijateljima.

DU
Deleted user
14:10 24.03.2014.

Bez puno čitanja jedno pitanje, već 20-ak godina slušamo o poticajima i kapitalnim ulaganjima pa me zanima kada građani mogu očekivati bolji život jer su već uložili kroz sanacije,brodogradnje,poljoprivredu, poticaje HBOR-a milijarde?

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
14:04 24.03.2014.

... vid' linića, trlja ruke, bit će love, samo još malo ostati na vlasti ... ljudi moji tko dokazanim manipulatorima, kovačevu i liniću daje još prilika da pljačkaju građane ? ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije