Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka nije usamljena

Dugove prikrivali ispod krinke složenih financijskih transakcija

Sachs
Reuters
22.02.2010.
u 19:30

Američke investicijske banke i vlade nekih europskih država kreditiranje su skrivale kreativnim knjigovodstvom. Osim skrivanja pravog stanja stvari i stvarne visine dugovanja, na taj su način zaobiđena i europska pravila o zaduživanju.

Velike investicijske banke Goldman Sachs i JPMorgan Chase godinama su Grčkoj, ali kako posljednja istraživanja pokazuju, i nekim drugim europskim državama poput Portugala i Španjolske omogućavale skrivanje pravog stanja državne zaduženosti, proračunskog manjka i slično.

Prema pisanju Wall Street Journala pod krinkom složenih financijskih transakcija i takozvanog “kreativnog računovodstva” nekoliko je europskih država godinama sakrivalo činjenicu da posuđuju novac od američkih investicijskih banka, a kreditiranje je prikazivano kroz razne financijske izvedenice. Na površinu je tako isplivao slučaj iz 2001. godine kada je Grčka preko banke Goldman Sachs posudila milijardu eura, a kredit se prikazao kao prodaja valute, a ne zaduživanje.

Osim sakrivanja pravog stanja stvari i stvarne visine dugovanja, na taj su način zaobiđena i europska pravila o zaduživanju. Iako iz grčke vlade opovrgavaju da je išta rađeno protiv propisa, stručnjaci objašnjavaju kako je skrivanjem kreditiranja Goldman Sachs omogućio Grčkoj da za svoje vrijednosne papire dobije bolju cijenu, a ona je zapravo trebala pokazivati stvarno stanje grčkih financija. Svjesnom prezentacijom lažnih podataka prevareni su investitori u te vrijednosne papire.

Tko zna koliko bi se takva praksa nastavila da se Grčka nije našla u problemima, nakon čega su prikrivene transakcije i otkrivene. Tko se još služio “kreativnim knjigovodstvom”, pokazat će istraga, a najavljeno je i pooštravanje europskih pravila o zaduživanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije