Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MREŽA NOVE GENERACIJE

Dražba je gotova: 5G mreža u proračun donosi 359 milijuna kn. Evo tko je dobio frekvencije i za koliki novac

Slavonski Brod: Na području grada puštena u rad 5G mreža Hrvatskog Telekoma
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
12.08.2021.
u 11:52

Gradnja 5G mreže u Hrvatskoj može i službeno početi. Naime, javna dražba je završila i dodijeljeni su pojasevi 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz na nacionalnoj te 3600 MHz na regionalnoj razini.

Točno mjesec dana trajala je javna dražba frekvencijskog spektra za 5G mrežu. Sudjelovala su tri najjača domaća telekomoperatera HT, A1 i Telemach te još šest operatera koji su se mahom javili za regionalne frekvencije.

Očekivanja o vrijednosti dražbe su ispunjena i nadmašena te će se u državni proračun uime 5G frekvencija uliti 359 milijuna kuna. Naime, ukupan iznos naknada za uporabu RF spektra koji je postignut na javnoj dražbi iznosi 358,995.433,00 kuna, izvijestio je HAKOM

Foto: HAKOM
Kako je izvijestila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), dražba je završena i dodijeljen je radiofrekvencijski spektar u frekvencijskim pojasevima 700 MHz (758-788/703-733), 3600 MHz (3400-3800 MHz) i 26 GHz (26,5-27,5 GHz) za mreže pokretnih komunikacija pete generacije.

Dakle, postupak nadmetanja započeo je 12. srpnja 2021., a odluka o odabiru najpovoljnijih ponuđača i izdavanju dozvola donesena je danas – 12. kolovoza 2021. Postupak nadmetanja obuhvaćao je glavnu fazu nadmetanja i fazu dodjele frekvencijskih blokova, pojašnjavaju iz HAKOM-a

U glavnoj fazi nadmetanja, kroz jedan ili više krugova, ponuđači su podnosili ponude za pravo uporabe jednog ili više frekvencijskih blokova. Po završetku glavne faze nadmetanja, kojom je određena količina radiofrekvencijskog spektra koja će se dodijeliti svakom ponuđaču, održala se faza dodjele koja je odredila konačnu raspodjelu radiofrekvencijskog spektra među ponuđačima, odnosno točan položaj frekvencijskih blokova svakog ponuđača unutar određenog frekvencijskog pojasa.

Dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te su se za ta područja nove dozvole iznimno izdale na 13 godina. Po isteku razdoblja valjanosti dozvole valjanost je moguće produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU.

Možete pogledati tko je dobio i koje frekvencijske blokove te koliko je za njih platio.

Rezultati nadmetanja u postupku javne dražbe za frekvencijski pojas 700 MHz na nacionalnoj razini navedeni su u sljedećoj tablici:

Foto: HAKOM

Rezultati dražbe za frekvencijski pojas 3600 MHz na nacionalnoj razini prikazani su u tablici:

Foto: HAKOM

Rezultati dražbe za frekvencijski pojas 26 GHz na nacionalnoj razini prikazani su u tablici:

Foto: HAKOM

Frekvencijski pojas 3600 MHz se također dodjeljivao i na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operaterima te kako bi se potaknula raznovrsnost usluga, a krajnjim korisnicima pružila mogućnost izbora. Ishod dražbe prikazan je u sljedećoj tablici:

Foto: HAKOM

Ukupan iznos naknada za uporabu RF spektra koji je postignut na javnoj dražbi iznosi 358.995.433,00 HRK. Naknade prikupljene dražbom u potpunosti se uplaćuju u korist državnog proračuna.

Podsjetimo, uvođenje mreža pete generacije (5G) jedan je od ključnih čimbenika za omogućavanje dostupnosti širokopojasnog pristupa svim kućanstvima, pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem (latencijom) i povezivanje velikog broja uređaja, ističu u HAKOM-u.

Očekuje se da će 5G stvoriti preduvjete ne samo za nove usluge u mobilnim komunikacijama nego i za nove usluge i primjene u drugim industrijama kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, turizam, edukacija, mediji i dr. Te mreže konceptualno predstavljaju potpuno novi ekosustav koji ne uključuje samo dionike tržišta elektroničkih komunikacija nego i drugih tržišta.

Ključne riječi

Komentara 54

DU
Deleted user
12:29 12.08.2021.

Pa i nije neko ludilo od iznosa! Dakle zakupili su na 15g frekvenciju za pisljivih cca 600.000kn po operateru? Ili manje od 100t€ mjesecno ce morati uplatiti svaki operater. A jednkstavnom racunicom ako svaki operater drzi cca 1 mil pretplatnika, neka digne 1€ pretplatu na racun vece brzine sto ce siguran sam i uciniti akone i 10kn... evo ih na povecanju prihoda mjeceno za cc 1m€, a trosak je 100t€ ! Dakle iz novcanika gradjana ode prema austriji, njemackoj i srbiji gdje su centrale ova tri operatera cistih 2,5mil € A naravno mi ovce smo prodali sve freq i sve operatere strancima... i sad je kao ovo super za gradjane RH i proracu mozes si mislit...

AN
Anaid
12:57 12.08.2021.

Mi nemamo niti jednu jaku hrv.banku, tele operatera i medija ( osim HRT-a).Znaci protok novca i informacija kontroliraju stranci ( u interesu kapitala i maticnih drzava)- Njemci, Austrijanci, Britanci , Talijani i Srbi. Tako npr.talijanske banke nisu sklone kreditirati nase poduzetnike, a izvlace ogroman novac i kreditiraju talijanske, a mi uvozimo njihove proizvode. Koncesije na luke sve stranci. Koper u vlasnistvu drzave.

AN
Anaid
13:02 12.08.2021.

Rentijerska i trgovacka drzava- sve prodali ili dali u koncesiju za male novce-prehrambenu industriju, hotele, luke, nalazista plina, geotermalne izvore, vjetar , sunce...jos samo zemlju nisu...zato su nam cijene njemacke, a place hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije