Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dođite na konferenciju i saznajte

Država vam nudi 1,4 milijuna kuna. Znate li kako ih uzeti?

Dođite na konferenciju i saznajte
Foto: Thinkstock
29.09.2014.
u 17:25

Posljednji primjer kvalitetnog korištenja financijske pomoći Fonda jest gradnja niskoenergetskog vrtića u Jastrebarskom.

Energetska obnova zgrada i povećanje njihove energetske učinkovitosti jedan je od najvažnijih dugoročnih infrastrukturnih projekata Hrvatske vlade, no suprotno uvriježenom mišljenju, obnova se ne vrši isključivo nad objektima u državnom vlasništvu. Zahvaljujući programu koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, država potiče i investicije u zgrade u vlasništvu lokalne samouprave.

Kako je na nedavnoj konferenciji u Zagrebu objasnila načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Vesna Bukarica, ove godine je za te svrhe izdvojeno oko 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

„Iako je temeljni program za energetsku obnovu javnih zgrada Vladin program koji provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, prioritetne zgrade u tom programu one su u državnom vlasništvu. Upravo zato je Fond ove godine kroz natječaj za zgradarstvo omogućio prijavu projekata energetske obnove zgrada jedinica lokalne i regionalne samouprave. Na natječaj je bilo moguće prijaviti 2 projekta, a maksimalan iznos pomoći po svakom projektu je 1,4 milijuna kuna. Ove smo godine tako za zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave odobrili 39,6 milijuna kuna, što bi trebalo pokrenuti investicije vrijedne oko 115 milijuna kuna.“ – izjavila je Vesna Bukarica.

Pojednostavljeno rečeno, svaka općina, grad ili županija u Hrvatskoj ima mogućnost iz Fonda povući po 1,4 milijuna kuna po projektu. S obzirom na to da većina projekata energetske učinkovitosti ionako funkcionira po principu rentabilnosti kroz smanjenu potrošnju energenata, državno sufinanciranje rezultira znatno kraćim rokom povrata uloženog, ali i smanjuje investicijski teret na lokalnim proračunima.
 

Posljednji primjer kvalitetnog korištenja financijske pomoći Fonda u projektima energetske učinkovitosti jest gradnja niskoenergetskog vrtića u Jastrebarskom. Taj nedavno otvoreni objekt opremljen je energetski učinkovitom vanjskom stolarijom i toplinskom zaštitom vanjske ovojnice, za grijanje će se koristiti sustav na drvnu biomasu, a za unutarnju rasvjetu fluocijevi i štedljive LED svjetiljke. Sve to skupa rezultirat će znatno manjom potrošnjom energije, no zahvaljujući sufinanciranju Fonda u iznosu od 1,4 milijuna kuna – otprilike 12 posto vrijednosti projekta – cijena gradnje takvog objekta bila je u rangu s gradnjom konvencionalnog, manje efikasnog objekta. Na taj način Grad Jastrebarsko je, bez ikakvih dodatnih troškova – osiguralo znatne uštede na trošku energije tijekom sljedećih 30-ak godina, što je životni vijek vrtića.
 

Ima li stoga uopće smisla graditi energetski neefikasne javne građevine?

Svoj program sufinanciranja energetske obnove zgrada u vlasništvu lokalne samouprave Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavit će i u sljedećoj godini, a ekskluzivne prve informacije o količini novca koja će biti na raspolaganju te uvjetima i proceduri pod kojima ga se može dobiti bit će predstavljene svim posjetiteljima konferencije Energetska učinkovitost 2014. koja se u organizaciji Poslovnog dnevnika održava 29. listopada u Zagrebu. 

Više o konferenciji saznajte ovdje.

Komentara 1

BA
bajo2
21:04 29.09.2014.

usteda energije nakon 30 godina!zivotni vijek vrtica!?koji je zivotni vijek ljudi sto se bore da prezive od danas do sutra.ideja nije losa,da se skupina gradjana organizuje ,uradi to i stanuje u vrticu!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije