Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Država mu dala otkaz pa pokrenuo biznis sa solarnim navodnjavanjem

31.03.2014.
u 11:46

"Nakon otkaza u državnoj firmi Ante je odlučio – pokrenut će vlastiti posao i neće biti dio vojske nezaposlenih", riječi su kojima je Osječka televizija u prilogu o tvrtki Umbrella predstavila biznis Ante Validžića, kojega je, kako kaže za Poslovni.hr, nestabilna situacija u državnoj firmi potaknula da pokrene vlastiti biznis.

"Nakon otkaza u državnoj firmi Ante je odlučio – pokrenut će vlastiti posao i neće biti dio vojske nezaposlenih", riječi su kojima je Osječka televizija u prilogu o tvrtki Umbrella predstavila biznis Ante Validžića, kojega je, kako kaže za Poslovni.hr, nestabilna situacija u  državnoj firmi potaknula da pokrene vlastiti biznis. 

Zajedno s njim, otkaz je u toj državnoj tvrtki u istom navratu dobilo više od 20 djelatnika. Ideja o osnivanju vlastite tvrtke nastala je nakon što je već postao svjestan da će dobiti otkaz. Odlučio se na osnivanje j.d.o.o.-a. Cijeli postupak je, kaže nam, trajao 25 dana, a trajalo bi i dulje da nije angažirao kolegu javnog bilježnika. 

Nakon registracije tvrtke Umbrella uslijedio je pronalazak mjesta na tržištu. Put do prvih poslovnih uvjeta stvorio se preko nastupa na sajmovima. Tu su stupili u kontakt s tvrtkama koje se bave solarnim sistemima i solarnim otkupom struje. Sklapanje ugovora kao distributera sustava za navodnjavanje poznatog proizvođača za ovu tvrtku značilo je i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Trenutačno zapošljavaju tri djelatnika. 

Zapošljavat će, plaća 5.000 kuna

Nakon što je Umbrella sklopila ugovor s tvrtkom Lorentz koju će predstavljati na hrvatskom tržištu, dogovorili su i da će tijekom razdoblja od šest mjeseci, zajedno s Lorentzom, obučiti određene djelatnike da rade na distribuciji i održavanju sustava za Lorentz. Kroz sustave za solarno navodnjavanje pojavila se i potreba za novim djelatnicima. U razdoblju do šest mjeseci, kaže nam Validžić, nadaju se da će zaposliti još pet djelatnika za monterske radove za izvedbe solarnoga sistema navodnjavanja, i to s plaćom od oko 5000 kn. Djelatnici će obuku prolaziti, između ostalog, i u Hamburgu. 

Dobro postavljeni temelji poslovanja pokazali su se uspješnima, sve je više upita za solarne sustave navodnjavanja. Validžić kaže kako ih zove puno poljoprivrednika – iznenadilo ga je, kaže u prilogu za Osječku televiziju, što su se poljoprivrednici javljali u zimskom periodu. Upiti poljoprivrednika šalju se u Hamburg, gdje se slaže ponuda s cijenom koliko bi posao stajao. 

Grčka navodnjava 38, a Hrvatska samo dva posto svoga zemljišta

Riječ je o investiciji koja se isplati vrlo brzo. "Prednosti solarnog sistema za navodnjavanje jesu da se određene investicije od nekih 30.000 do 35.000 kuna vrate u roku od godine dana", tvrdi Validžić. Objašnjava to činjenicom da rad nakon instaliranja sustava više nije toliko potreban, poljoprivrednik ima dovoljno sunca. Cijena sustava određuje se kroz nekoliko parametara – cijena je različita za različite kulture koje poljoprivrednik uzgaja. 

"U našim velikim trgovačkim centrima, kada dođem tamo kao mali čovjek, ondje su većinom proizvodi iz Španjolske, Grčke, Italije, Portugala... Te su zemlje isto bile u krizi kao i Hrvatska. Mi još uvijek govorimo da smo u krizi – jesmo, ja to priznajem, ali je problem u tome što Hrvatska navodnjava samo dva posto, dok recimo Grčka navodnjava 38 posto svoga zemljišta. U prednosti su. Zato naša država, naša ministarstva, naša lokalna uprava, trebaju pomoći našem poljoprivredniku – ne radi solarnog sistema nego općenito za navodnjavanje, da poljoprivrednik može biti konkurentan. Mi znamo da je naša poljoprivreda uvijek bila dobra, da naš poljoprivrednik hoće i može raditi, da on zna raditi. Ne podcjenjujem druge države u EU, ali mislim da smo uvijek bili jako dobra poljoprivredna zemlja i da imamo puno toga za ponuditi", kaže Validžić.

Tvrtka Umbrella j.d.o.o. Ivankovo osnovana je 22. siječnja prošle godine, a danas zastupa Lorentz Bernt LORENTZ, Gmbh &com.KG, Germany – za solarne sisteme za navodnjavanje. Njihovi kupci su OPG-i, zadruge i tvrtke koje se bave poljoprivredom.

Najveću prepreku pri pokretanju biznisa predstavljale su im, kaže nam Validžić, financijska situacija i nestabilna državna politika. Pozitivna strana cijele priče je ipak to što je konkurencija mala. Ipak, tržište, dodaje, nema dovoljno financija za njihove proizvode i garanciju države i lokalne uprave koji bi njihove potencijalne kupce potaknule na ekološku osviještenost u poljoprivredi i dugotrajnu isplativu investiciju. Ističe kako ni građani nisu dovoljno osviješteni o novitetima na tržištu.

Na pitanje koja im je tvrtka uzor, Validžić spremno odgovara: Agrokor! Kao svoju najveću početničku pogrešku navodi to što nisu uložili više sredstava u marketing. 

Više o njihovoj priči doznajte u video prilogu Osječke televizije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije