Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnateljica Instituta za javne financije kritizirala Vladu

Dr. Ott: Proračun treba rezati, počnite s mirovinama

Katarina Ott
26.11.2009.
u 23:00

Krizni porez je nakaradan, kaže K. Ott, no ne treba ga ukinuti dok se ne smanje rashodi. Potrošnja nije smanjena!

– Ništa osim otplate dugova nije zadano, a i oni se mogu prolongirati, što ne bi bilo pametno učiniti – kazala je dr. Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, na današnjem okruglom stolu Splitske banke o receptima za izlazak iz krize.

Kritizirala je Vladu što ni s prijedlogom proračuna za 2010. godinu nije srezala potrošnju te i dalje povećava javni dug i zadužuje se po nepovoljnim uvjetima.

Ott je ljetos, kad se radio rebalans, savjetovala Vladi da zaštiti samo najugroženije i smanji sve druge troškove.

Treba raditi dulje
– Odmah bi trebalo poništiti sve nove odluke o povoljnijem odlasku u mirovinu. Tako bi se izbjegle nove nepravde i financijske obveze države – kaže Ott. Usto, svima treba produljiti radni vijek te omogućiti umirovljenicima da rade.

Među kratkoročnim je mjerama ravnateljica IJF-a spomenula i povećanje doprinosa za II. stup, jer je evidentno da će 2050. godine trećina stanovništva biti starija od 60 godina, jednako kao i polovica radnoaktivnih.

Tek nakon što smanji troškove, Vlada mora reformirati porezni sustav i ići na opće porezno rasterećenje. – Sve poreze treba staviti na stol kako bi se dobio efikasan i konzistentan sustav. Kod poreza na dohodak, koji je postao kompliciran, skup i neefikasan, trebaju se ukinuti izuzeća, povećati osobni odbitak i vratiti se na mali broj stopa – objašnjava dr. Ott.

Bez obzira na to što je kritična prema kriznom porezu, nazvavši ga nakaradnim i nepravednim, kaže da treba biti oprezan s njegovim ukidanjem dok se ne pripreme drugi prihodi i smanje rashodi. Ekonomist Ante Babić ne vjeruje da će Vlada prikupiti 110 milijardi kuna prihoda od poreza, nego najviše 105.

Oporavak kućanstava

– Bude li uvoz i dalje padao, planirani se prihodi neće ostvariti jer 70 posto PDV-a i trošarina dolazi od uvoza – navodi dr. Ott te savjetuje Vladi da slijedi primjer irske vlade koja je otkazala sve ugovore sa socijalnim partnerima.

– Kako se ugovori, sporazumi i propisi donose, tako se mogu i mijenjati. Nije istina da je sve zadano – kazala je dr. Ott. Prije nje na sličan su način o “zadanim” troškovima govorili i guverner HNB-a Željko Rohatinski te premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević.

Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, kritizirao je vladinu politiku subvencija poljoprivredi i zagovara drugi val privatizacije. Analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić tvrdi da je ukidanje kriznog poreza ključno za oporavak potrošnje kućanstva.

Komentara 54

XN
xnet0822
06:09 27.11.2009.

Da se mirovine srežu ? NE DOLAZI U OBZIR ! Ako će se i srezati, neka se srežu onima koji imaju najviše, a to su bivši Saborski zastupnici i oni sadašnji koji imaju enormno velike plaće, a ipak ne radee cijelu godinu ....

Avatar ljutatrava
ljutatrava
06:32 27.11.2009.

90% penzića je u kreditu,šta ako smanje mirovine-onda će banke uzimati nekretnine-jel i to cijena za ulazak u EU? Neka smanje saborske mir, neka iz BMW i A6 pređu u Škode,otpuste razne Buljubašiće-a u svakoj se firmi zna tko susu i tko ih je doveo,neka.....ma znaju oni dobro gdje se može uštedjeti,samo, neeće. Mirovine bi dirali ali svoje super-plaće ne! EE pa neće biti tako. Čudit će se kada jedan dan postavimo rešetke sa vanjske strane Vlade .

S0
stane 007
06:09 27.11.2009.

OTT....tebe treba srezati,a ne mirovine i dulje raditi...budala jedna a skoro čitava omladina ti je bes posla,a ti bi terala starce u fabrike....gde ti je pamet ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije