Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Automobilski div

Dolazi li Hyundai u Varaždin? 'Pozvali smo ključne tvrtke, uključujući i njih'

Hyundai
Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL
05.12.2018.
u 19:44

U uredu varaždinskog župana Radimira Čačića kažu da su prošlog mjeseca kod njih bili ulagači iz Južne Koreje, no ne iz Hyundaija, nego predstavnici tvrtke Il Heung specijalizirane za dizajniranje i razvoj automobilskih dijelova

Grad Varaždin spreman je pružiti sve odgovarajuće uvjete za ulaganje i automobilskoj industriji, pa tako i kompaniji Hyundai. Uz to, takvo veliko ulaganje mora imati potporu Vlade i ostvaruje se preko državnih tijela – ističe gradonačelnik Ivan Čehok komentirajući vijest da je Hyundai zainteresiran za gradnju tvornice automobila u Hrvatskoj, o čemu se navodno pregovara na državnoj razini, i da je kao moguća lokacija u igri Varaždin.

Slobodna parcela

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je izjavio da u ovom trenutku još nema potvrdne informacije da bilo koja respektabilna autoindustrija dolazi u Hrvatsku, no dodao je da je pozvao četiri-pet ključnih aktera u toj industriji, a među njima je i južnokorejska tvrtka.

Kako bilo, u Varaždinu kažu da su spremni za potencijalne ulagače, pa i za autoindustriju. – Grad i njegova okolica prednjače u privlačenju stranih ulagača, posebno investitora u industrijske i proizvodne kapacitete. To smo počeli raditi prvi pa smo tako napravili dvije najveće zone u Hrvatskoj, Zonu Sjever te poduzetničku zonu u Jalkovcu. Stvorili smo sve preduvjete da investitori svoja ulaganja mogu brzo i sigurno realizirati. Isto tako, u Varaždinu imamo dovoljno srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova za educiranje stručnih kadrova kojima se mogu zadovoljiti potrebe automobilske i drugih industrija – veli Čehok.

Zona Sjever ima oko 60 hektara površine i smještena je u Općini Trnovec Bartolovečki. Ima kompletnu komunalnu infrastrukturu, blizu je autocesta, a i manji aerodrom.

Direktor Zone Sjever Darko Detelj kaže da imaju slobodnu parcelu od 11.200 četvornih metara.

– Imamo određenu informaciju da je navedeni investitor zainteresiran za ulaganje. Podsjećam da smo prije dvije godine, tada u oporbi, naglašavali kako je autoindustrija pogodna za grad Varaždin s obzirom na to da već sada u našoj slobodnoj zoni te okolnim općinama ima nekoliko trgovačkih društava koja proizvode dijelove za autoindustriju – kaže predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan (HDZ).

Los Angeles Auto Show:

Hyundai
1/20

Čačić u Aziji

Bivši varaždinski župan, danas potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar (HNS) potkraj 2016. govorio je o sjeveru Hrvatske kao idealnom prostoru za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljavala između 2500 i 3000 radnika.

– Posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinskoj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijalnog prostora. Na zemljište manje od 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. Ne želim prejudicirati, ali u četiri županije – Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj – imamo takva zemljišta, a na investitoru je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničke pruge ili nešto treće – rekao je tada Štromar.

U uredu varaždinskog župana Radimira Čačića kažu da su prošlog mjeseca kod njih bili ulagači iz Južne Koreje, no ne iz Hyundaija, nego predstavnici tvrtke Il Heung specijalizirane za dizajniranje i razvoj automobilskih dijelova. Ima nekoliko tvornica u Koreji i Japanu, 77 milijuna eura godišnjeg prihoda i 315 zaposlenika. U Varaždinsku županiju su stigli jer su zainteresirani za izgradnju tvornice za izradu unutarnjih i vanjskih lampi za autoindustriju. Nakon sastanka sa županom Čačićem obišli su poslovnu zonu u Jalžabetu u kojoj postoji mogućnost kupnje 2000 četvornih metara zemljišta. – U najkraćem mogućem roku možemo osigurati sve dozvole i tehničke pretpostavke za investiciju vrijednu 2,3 milijuna eura, kojom bi se u startu zaposlilo 30-ak dobro plaćenih ljudi. Povratnu informaciju južnokorejskih investitora očekujemo do kraja godine – istaknuo je tada župan Čačić koji se danas nije javljao na mobitel. Navodno je u Aziji...

Pogledajte i video top 5 marki rabljenih auta u Hrvatskoj:

Ključne riječi

Komentara 15

JB
Jackson_bx
20:33 05.12.2018.

A zašto je nekome Hyundai ispod prosjeka? Stvarno cudni komentari, umjesto da prohvatimo objerucke svjetsku kompaniju o kojoj izgleda dobar dio nema pojma, samo zato što nije njemacka. Zato i jest drzava u stanju kakvom je.... Zalosnom!

DA
Danko1982
20:03 05.12.2018.

Sta je nema bas komentara kad nisu tema partizani i ustase?

DI
dirižabl
19:53 05.12.2018.

Kad vide koreanci da za svaki quratz treba biljeg pobjeći će glavom bez obzira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije