Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Do kraja 2013. u inozemstvo trećina Hrvata, plaćat će karticama

Kreditne kartice
Foto: Pixsell
19.11.2013.
u 12:20

Prema novom istraživanju MasterCarda, Hrvati se rado koriste kreditnim karticama i na taj način u inozemstvu plaćaju 40 posto svih usluga

Hrvati ih imaju i rado ih koriste, a riječ je o kreditnim karticama. To je neizbježna činjenica, sada dokazana i istraživanjem koje je GfK proveo za MasterCard u listopadu.

– Čak 94 posto ispitanika koristi se karticama. Većina ih ima po tri, uglavnom standardnih, ali raste i broj onih zlatnih, poput Gold i Premium (skok sa 8 na 12%) – navodi se u istraživanju, s napomenom da je trend u korištenju debitnih, "charge" i kreditnih kartica stabilan. Poseban je naglasak stavljen na kartičnu praksu Hrvata u inozemstvu, pri čemu je utvrđeno da čak 93 posto korisnika, kad putuje, nosi sa sobom baš sve kartice, ali njima plaćaju tek u 34 posto navrata.

Inače, hrvatski građani, njih 35 posto, prema ovim rezultatima do kraja godine namjeravaju putovati izvan RH. Svoj će put vezivati uz blagdane, a 32 posto planira otputovati na zimski odmor (4 posto više nego lani).
U posljednje dvije godine u inozemstvo je putovalo 68 posto ispitanih.

Kad budu vani, Hrvati uglavnom već imaju stranu valutu kao platežno sredstvo, a kartice im služe najčešće za kupnju odjeće, obuće, darova i goriva na postajama. No, primijećeno je da se kartice češće koriste u svim situacijama, od nabave hrane i pića u dućanima do izlazaka i plaćanja smještaja. Kada su na odmoru u inozemstvu, ispitanici se koriste karticama za 40 posto svih plaćanja – zaključak je ovoga MasterCardova istraživanja o ponašanju i stavovima hrvatskih građana prema potrošnji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije