Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skup otkaz

Direktor CA ostaje u upravi jer bi smjena stajala 3,5 mil. kn?

'12.04.2012., Zagreb - Predstavljanje noviteta za ljetnu sezonu Croatia Airlinesa. Srecko Simunovic, glavni direktor Croatia Airlinesa. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
17.07.2012.
u 10:32

Iako u Ministarstvu prometa neslužbeno potvrđuju taj iznos otpremnine za otkaz prije roka, Srećko Šimunović tvrdi da je to tendenciozno

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nije prihvatilo plan restrukturiranja Croatia Airlinesa koji su s upravom nacionalnog avioprijevoznika izradile konzultantske kuće KPMG, Intel i BDO.

Ukidanje linija

Taj plan restrukturiranja predviđa da država pokrije gubitke CA, a to bi bilo između 80 i 130 milijuna eura. Usto, predviđa ukidanje većine nerentabilnih linija CA, iznajmljivanje slotova (prava slijetanja) na londonski Heathrowu i pariški Charles De Gaulle...

Taj je plan ocijenjen neprihvatljivim jer nema rješenje za budućnost CA. Stoga će se krenuti u izradu novog plana restrukturiranja. No tko će točno voditi izradu toga plana, još nije poznato. Naime, iako je Vlada već prije nekoliko mjeseci predložila Nadzornom odboru CA smjenu sadašnjeg glavnog direktora Srećka Šimunovića i imenovanje Krešimira Kučka za novog glavnog direktora, to se još nije dogodilo.

Na prošlotjednoj Glavnoj skupštini CA imenovani su novi članovi NO-a, među kojima su Siniša Petrović, pravnik i bliski prijatelj premijera Zorana Milanovića, te zrakoplovni stručnjaci poput profesora Darka Prebežeca i Stanislava Pavlina. Iako je odmah održana i konstituirajuća sjednica NO-a, na njoj nije izabrano novo vodstvo CA.

Na skupštini je promijenjen statut CA koji će odsad, umjesto glavnog direktora, imati tročlanu upravu. A u njoj će biti Kučko, dosadašnji voditelj poslovnice CA za zemlje Beneluksa iako ima optužbe za maltretiranje kolegica, zbog čega je dobio i opomenu pred otkaz početkom godine. Kučko se, koji je privatno povezan s Milanovićem, ne može pohvaliti ni dobrim poslovnim rezultatima svoje poslovnice. Tako je u planu restrukturiranja predviđeno ukidanje i te poslovnice jer su njeni troškovi 50 posto veći nego zarada. Kako doznajemo od upućenih, u upravi CA mogao bi ostati i Šimunović. A razlog je otpremnina koju bi dobio kad bi bio smijenjen prije kraja svog petogodišnjeg mandata.

Prijelazno rješenje

Iako su nam u ministarstvu neslužbeno potvrdili da je riječ o otpremnini od 3,5 milijuna kuna i da će to srediti sa Šimunovićem, on kaže da je taj iznos netočan i tendenciozan. Šimunović tvrdi da ostanak ili odlazak s dužnosti glavnog direktora nije uvjetovan otpremninom, nego stavom većinskog dioničara prema vlasništvu i upravljanju njime. Šimunović i Kučko, doznajemo, mogli bi u upravi CA biti samo prijelazno rješenje dok se ne nađe netko tko bi bio kvalitetan i stručan za tu funkciju.

Komentara 34

PU
puf
11:03 17.07.2012.

Tom logikom ti je najbolje prodati cijelu državu za kunu, neće više biti u minusu,štoviše bit će plusu(od kojeg ti nečeš videti ni kune) i ljudima neće pasti na pamet buniti se protiv vlasti kao što im ne pada nii sada(osim po birtijama). Za državu bi kupca našao al za CA ne, no u svakom slučaju prodajom bilo jednog ili drugog omeo bi izvlačenje love iz naših đepova od strane lokalnih šerifa, koje je dovelo do te situacije(a ne građani ili radnici), pa shodno tome neće to dopustiti dokle god nam mogu isisati koju kunu...;)

OB
-obrisani-
11:29 17.07.2012.

Za profesore i učitelje nema para, a ovdje se upumpavaju milijuni u kroničnoga gubitaša za koje je i posrnuli JAT mila majka. Umjesto da Milanović, Linić i Čačić zagrizu u nakupine kriminala u javnim poduzećima, oni preko ministra Mrsića sindikatimaima nude malo mrkvu, malo više batinu. Uskok u međuvremenu dopušta da Sanader instruira svjedoke, kao i da se Milinović sprda sa sucima objašnjavajući da je on kuhani i pečeni katolik koji ne bi bi kunu zamračio.

ZE
.zeitgeist.
10:38 17.07.2012.

CA posluje sa gubitkom, ali redovito donira novac kojekakvim udrugama i projektima. CA kao državna kompanija se financira iz državnog proračuna i zato ima ogromne troškove. Privatizirajte CA da ne bude na teret građana. Smanjit će se troškovi, povećati prihodii i radnicima više neća pasti na pamet da se žele, bez obzira što će im biti skresana prava i plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije