Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je dovelo do pada

Zaduživali se za kupnju: Je li pomama građana za dionicama srušila burzu u Kini?

burza Kina
Foto: Reuters/PIXSELL
24.08.2015.
u 14:09

Kineski indeks Shanghai Composite pao je više od 8 posto u današnjem trgovanju, a vrijednost dionica od vrhunaca u lipnju pala za čak 38 posto.

Kineski indeks Shanghai Composite pao je više od 8 posto u današnjem trgovanju, a vrijednost dionica od vrhunaca u lipnju pala za čak 38 posto. Zbog straha od ekonomskog usporavanja Kine danas su pali i indeksi na svim najvećim burzama u svijetu.

Portal Vox naveo je moguće uzroke oštrog pada vrijednosti dionica u Kini. Današnji se dan već opisuje kao "crni ponedjeljak", analitičari stanje na tržištima opisuju kao "katastrofu" te kažu da sve podsjeća na početak krize na tržištima u Aziji krajem 90-ih godina.

Prije pada indeks porastao 150 posto u godinu dana

U godinu dana, od lipnja 2014. do lipnja 2015. godine, kineski indeks Shanghai Composite porastao je za 150 posto. Jedan od glavnih razloga za takav rast nalazi se u tome što je veliki broj kineskih građana prvi put počeo ulagati u dionice. U tih godinu dana otvoreno je više od 40 milijuna računa za trgovanje na burzi. Mnogi od tih građana dionice su kupovali zaduženjem.

U prošlosti je kineska vlada ograničavala takvu praksu, no u posljednjih pet godina "olabavili" su svoju regulativu koja se odnosi na takvo trgovanje. Ranije ove godine vlast je, zbog straha da je takav rast burze neodrživ, ponovno postrožila zaduživanje za špekulacije na burzi. Vrijednost dionica porasla je kratko u lipnju, a potom je počela nezaustavljivo padati.

Usporen rast

Početkom srpnja kineske su vlasti pokušale uvesti mjere koje će ojačati burzu, no one su "držale vodu" i stabilizirale vrijednosti dionica samo nekoliko tjedana. Te su mjere uključivale i naredbu kompanijama da kupuju svoje dionice te zabranu prodaje za određene osobe.

Jedan od problema i uzroka pada burze jest i činjenica da je Kina proteklih godina usporila svoj ekonomski rat. U posljednja dva desetljeća Kina je "brala plodove" svoje izvozno orijentirane strategije rasta. No, stručnjaci kažu da izvoz ne može rasti vječno. Vox smatra da bi se Kina trebala sada više usmjeriti na domaću potrošnju.

>>'Crni ponedjeljak' u Kini: 'Ovo podsjeća na azijsku financijsku krizu s kraja 90-ih godina'  

>>Padaju indeksi, zlato i nafta, sve veća neizvjesnost

Komentara 1

Avatar mason
mason
22:27 24.08.2015.

Amerikanci su od siromasne Kine napravili veliku ekonomiju.A oni sa Rusima prave neki novi pokret nesvrstanih.Ameri su srusili cijene nafte i Rusija tone.A Kinezi pazite mogli bi se ponovo vratiti na bicikle ako se zamjerite Amerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije