Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ingra

Dionica Ingre volatilna, 2011. moguća nova dokapitalizacija

igor oppenheim
arhivska fotografija
10.11.2010.
u 12:33

Na početku današnjeg trgovanja dionica Ingre i dalje je volatilna, ali saniranje dugova i povećanje kapitala tvrtku će učiniti stabilnijom i spremnom za novi investicijski ciklus.

– Razlog pada cijene Ingrine dionice nakon najave dokapitalizacije sigurno je rezultat kratkoročne panike, a vjerujem da će se cijena brzo stabilizirati – rekao je na susretu s novinarima Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre. Upis dionica obavit će se po cijeni od 20 kuna, pa nije isključeno da je u utorak namjerno rušena cijena ispod te razine na burzi, kako bi se jeftinije prodala. Cijena dionice jučer je pala i ispod 10 posto zbog čega je i bila obustavljena trgovina. Na početku današnjeg trgovanja cijena Ingrine dionice bila je u plusu, no opet ima silazni trend.

Ingra je u utorak najavila smanjenje kapitala za 150 milijuna kuna koje će se prebaciti u rezerve, a zatim povećanje kapitala za najviše 300 milijuna kuna, a gdje će vjerovnici, a to su dobavljači te vlasnici komercijalnih zapisa i obveznica Ingre, imati mogućnost pretvaranja svojih potraživanja u dionice Ingre. Ako svi obave pretvaranje potraživanja u dionice, tada bi njihov udjel u Ingri bio dvije trećine, s obzirom na planirani temeljni kapital od 450 milijuna.

– Ingra ima mogućnost obaviti i drugu fazu dokapitalizacije do 150 milijuna kuna što bismo, ovisno o interesu, mogli napraviti sljedeće godine – rekao je Oppenheim, koji je odbacio nagađanja o ulasku venture fonda u Ingru. Podsjetio je da  neki investicijski fondovi već imaju udjele u Ingri i da su se s nekima od njih vodili razgovori. Nakon dokapitalizacije free float Ingrine dionice bit će  95 posto, što je uz HT najveći postotak.

– Ingra je već ranije s bankama dogovorila reprogram dugova, odnosno pretvaranja kratkoročnih kredita u srednjoročne i dugoročne. Nakon što se i očiste dugovanja nakon dokapitalizacije, Ingra je spremna za novi investicijski ciklus sljedeće godine – rekao je Oppenheim. Tako je i odbacio tvrdnje o stečaju, o čemu se također nagađalo. Uostalom, kazao je, Ingrina imovina veća je od obveza. Nije zabrinjavajući gubitak u tri ovogodišnja tromjesečja od 36 milijuna kuna, s obzirom na veličinu kapitala.

Najavljena je i registracija tvrtke u Njemačkoj zbog samostalnog nastupa u zemljama EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije