Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
frekvencije

Digitalni sukobi: Zbog Talijana je upitan i superbrzi internet

'29.03.2011., Pula -Istarni i dalje imaju problema s primanjem digitalnog signala nasih TV postaja zbog smetnji koje uzrokuju taljanski Tv oprerateri Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
18.10.2011.
u 11:00

Tko kome smeta: Ako nam susjedi budu ometali uvođenje LTE mreže – i mi ćemo njima.

Talijani i dalje smetaju svojim signalima koje su postavili na frekvencijama dodijeljenima Hrvatskoj. Dio stanovnika na obali ne može pratiti hrvatske televizijske programe ni radio. Talijani bi mogli biti smetnja i za implementaciju brzog mobilnog interneta, odnosno mreže četvrte generacije popularno zvane LTE.

Zajednička mjerenja

U HAKOM-u su se svojski trudili da talijansko ometanje TV signala bude riješeno te da Talijani poštuju međunarodne odluke, a što se događa na tom planu pitali smo Miljenka Krvišeka, predsjednika Vijeća Agencije.

– Jasno je da Italija ne poštuje potpisani međunarodni sporazum o raspodjeli i uporabi frekvencija. HAKOM je, na žalost, iscrpio sve mogućnosti i ovlasti koje ima u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama te je problem ometanja frekvencija morao biti podignut na razinu bilateralnih odnosa. Nedavno su odrađena zajednička mjerenja tehničkih skupina hrvatske i talijanske strane sukladno dogovoru na ministarskoj razini, koja pokazuju da smo još vrlo daleko od rješenja koje jamči prijam hrvatskih televizijskih signala bez talijanskih smetnji. Od Italije tražimo europsko ponašanje u duhu dobrosusjedskih odnosa te u skladu s potpisanim sporazumom i međunarodnim pravilima – kazuje Krvišek.

I mi ćemo smetati Talijanima. No, plan je HAKOM-a da se gašenjem analognog signala frekvencije dodijele mobilnim operaterima za razvoj bržih mreža (LTE), preraspodjelom televizijskih kanala koji bi se oslobodio.

I mi ćemo smetati

– Tek kada bude izgledno da se naši neposredni susjedi neće koristiti frekvencijama digitalne dividende za sustave koji bi mogli nepovoljno utjecati na LTE, moći ćemo operaterima jamčiti čistoću spektra u tom smislu. Na sreću, Italija, kao problematičan susjed u smislu pridržavanja frekvencijskih planova i dogovora, digitalnom će se dividendom također koristiti za sustave pokretnih komunikacija pa barem na tim frekvencijama nećemo imati istu situaciju kao s televizijom. No, ne oslobodi li Italija od svojih smetnji frekvencije namijenjene emitiranju TV signala u Hrvatskoj, morat ćemo razmisliti o emitiranju TV signala upravo na frekvencijama namijenjenima digitalnoj dividendi, s obzirom na to da su one slobodne od talijanskih TV signala. U tom slučaju od digitalne dividende i LTE tehnologije na našem priobalju, ali i u susjednom dijelu Italije, neće biti ništa – ističe Krvišek.

Komentara 21

PI
Pijanec
11:14 18.10.2011.

Uopce me ne cudi da nam talijanski signali smetaju. Realno, hrvatski odisiljaci su za qraz, slab je prijam i na dalmatinskim otocima, daleko od Italije. Rjesenje je jednostavno - tim ljudima uz granicu se treba omoguciti kabelska ili satelitska televizija. Tako to rade u drugim drzavama; tko ne moze loviti signal drzavne televizije, obicno uz granicu, na udaljenim otocima ili negjde na brdovitom terenu, subvencionira mu se nabava opreme za kabelsku/satelitsku.

Avatar bereza
bereza
11:39 18.10.2011.

I na području Kvarnera, čim se izgubi optička vidljivost s \"našim\" odašiljačem, Talijani rasturaju. Ili se pojave samo smetnje, ili talijanske stanice iskaču iz paštete. Taj problem ne samo da se ne rješava, već se stanje pogoršava! Ne znam što rade ovi u HAKOM-u ili gdje već, ali ti njihovi silni napori se uopće ne vide. Ako uopće nešto i rade. Talijani su, očito, prekršili međunarodne konvencije kojima se definiraju frekvencije na kojima se smije emitirati program. Zašto Hrvatska, u dogovoru s ostalim mediteranskim zemljama kojima Italija radi iste probleme, ne digne stvar na međunarodnu razinu i tuži Italiju za elektroničko piratstvo? Ali, ne! Dugobabcu je Berlusconi bio učitelj i mentor, Jaca je svršavala od sreće što ju je \"papinjo\" htio dotaknuti, pa Talijani ovdje mogu raditi što god požele.

DD
DDUVNJAK
11:11 18.10.2011.

\"I mi ćemo smetati....\" Ma kome će te vi smetati bijedo slugijanska. Marš idite u potragu za topničkim dnevnicima i jezik za zube kmetijo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije