Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka istraga

Deset najvećih banaka svijeta pod istragom zbog cijena zlata

People walk in front of the office building that houses Deutsche Bank's Russian headquarters in Moscow, in this September 14, 2015 file photo. The Swiss competition regulator said on Monday it had opened an investigation into possible collusion in the pre
Foto: Reuters/PIXSELL
29.09.2015.
u 14:45

Posljednjih 117 godina cijena srebra, platine, ali i zlata određivala se telefonskim razgovorom brokera vodećih banaka

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu protiv deset najvećih bankarskih kuća u svijetu zbog sumnje da su manipulirale cijenama zlata, srebra i ostalih plemenitih metala. Među njima su HSBC, Barclays, JP Morgan Chase pa čak i Deutsche Bank, a istražuje ih odjel za borbu protiv kartelskog udruživanja, potvrdilo je više anonimnih izvora Bloombergu.

I dok američke vlasti tek počinju istragu, britanski regulator koji nije nadležan za tržište derivata nego tek za primarno tržište već je kaznio Barclays sa 447 milijuna dolara kazne zbog brokera koji je namjerno spustio cijenu zlata 2012. godine kako bi izbjegao isplatu klijentu. HSBC je potvrdio priču u ponedjeljak priznavši da su Amerikancima predali dokumente o trgovini plemenitim metalima.

Banke su se u nekoliko navrata prošlih godina branile od sličnih optužbi, a najpoznatiji je slučaj onaj JP Morgana koji je u ožujku 2014. izborio sudsku bitku protiv investitora koji su banku optužili da je manipulirala cijenama srebra kroz terminske ugovore. Sa sličnim su se optužbama suočili i HSBC, Goldman Sachs, Barclays i Deutsche Bank koje su investitori, ali i trgovci plemenitim metalima godinama optuživali za manipulacije.

Više od stoljeća, točnije 117 godina, sve do kolovoza 2014. cijena srebra određivala se na temelju telefonskog razgovora nekoliko glavnih brokera u industriji. Već godinu dana na snazi je elektronički sustav uveden da bi se izbjegle manipulacije i dogovori. Sličnom procedurom određivala se i cijena platine, ali je i na to tržište uveden elektronički sustav. Zadnja utvrda aukcijskog modela određivanja cijena za cijeli svijet je tržište zlata, koje uvodi promjene idućeg mjeseca. Cijena zlata survala se nakon 2011. godine kada je u veljači dosegnula razinu od 1859 dolara po unci zlata. U ponedjeljak se zlatom trgovalo po 1130 dolara po unci, čime je u odnosu na rekorde iz posljednjih pet godina cijena pala za 40 posto. Zlatu vrijednost raste za krize na dioničkim tržištima.

>> Tužitelji otvorili istragu zbog sumnje na 'pranje novca' u banci HSBC

Komentara 1

CH
chupakabra
09:01 30.09.2015.

i to će morati jadni građani rh plaćati zbog konverzije švicarca ;-(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije