Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronašli rješenje

ĐĐ TEP opet može normalno poslovati, ukidaju se sankcije uvedene zbog ruskog vlasnika

Slavonski Brod: Tvrtka Đuro Đaković TEP u velikim problemima zbog sankcija Rusiji
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
18.03.2022.
u 18:52

- Naša tvrtka nastavlja normalno poslovati, s tim da je uspostavljen sustav kontrole i nadzora prema vlasniku, koji je praktično izvlašten što se tiče njegovih prava u TEP-u – rekao je Ivica Marić, direktor tvrtke ĐĐ TEP

Radnici, kupci i dobavljači Đuro Đaković TEP-a mogu odahnuti. Slavonskobrodska tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i montažom u vlasništvu je ruske kompanije, uslijed čega se našla gotovo pred slomom. Zbog sankcija prema Rusiji prijetio joj je prestanak rada i otkazi za gotovo tisuću zaposlenika. Ipak, nakon tri tjedna uspjeli su pronaći rješenje za odmrzavanje računa i nastavak normalnog poslovanja.

Naime, kako doznajemo, ministar financija Zdravko Marić potpisao je dokument kojim se razdvaja pitanje vlasništva od normalnog funkcioniranja tvrtke i onemogućava bilo kakav transfer financijskih sredstava prema vlasniku i eventualno njegovim povezanim društvima.

 - Sankcije prema vlasniku ostaju na snazi, ali ovim dokumentom izuzima se poslovanje društva ĐĐ TEP od sankcija. Znači, naša tvrtka nastavlja normalno poslovati, s tim da je uspostavljen sustav kontrole i nadzora prema vlasniku, koji je praktično izvlašten što se tiče njegovih prava u TEP-u – rekao je Ivica Marić, direktor tvrtke ĐĐ TEP.

Ivica Marić, direktor tvrtke ĐĐ TEP
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Ishođenje dokumenta ne predstavlja potpuno jamstvo da će sve normalno funkcionirati, ali ipak daje podlogu dobavljačima i klijentima da mogu nastaviti normalno poslovati sa slavonskobrodskom tvrtkom, bez ikakvih prepreka i rizika da će zbog toga biti u prekršaju. Bez tog rješenja svi bi poslovi bili ugroženi. Radnici ĐĐ TEP-a vjerojatno ne bi imali problema u pronalaženju alternativnog zaposlenja, znatan broj otisnuo bi se preko granice, ali tvrtka bi bila ugašena i nikada se više ne bi obnovila, a sve što je stvarano godinama i desetljećima ugasilo bi se u nekoliko mjeseci. Srećom, Ministarstvo financija uspjelo je pronaći model kako bi se poslovanje Đuro Đaković TEP odvaja od njezina ruskog vlasnika i kojim se ovoj tvrtki omogućava nesmetan nastavak poslovanja, naravno, uz poštivanje svih ranije preuzetih obveza i donesenih uredbi Vijeća Europe, a koje se odnose na sankcije prema ruskim stranim i fizičkim osobama.

- Bez tog akta ugroženi bi bili svi naši projekti koje trenutno radimo i koji su u realizaciji u našim proizvodnim pogonima, a također i oni koji su na gradilištima diljem Europe. Mi sada imamo velika gradilišta u Belgiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj Gvajani i sigurno bi došla u pitanje realizacija tih projekata koje planiramo završiti u ovoj godini. Bez dokumenta realizacija svih tih projekata bila bi praktično nemoguća – ističe direktor Ivica Marić.

Paralelno s ukidanjem sankcija koje su im uvedene zbog ruskog vlasnika odvija se i proces prodaje tvrtke. Vlasnik je zainteresiran za prodaju, a nakon ishođenja dokumenta taj proces može teći smireno i transparentno. Cilj je postići optimalno rješenje za tvrtku i pronaći pravog vlasnika koji ima financijsku snagu i u stanju je držati zaleđe TEP-u kako bi mogao nastaviti ugovarati poslove vrijedne od 50 do 100 milijuna eura.

- Jako je bitno da novi vlasnik koji preuzme Đuro Đaković TEP ima dovoljnu financijsku snagu da može pratiti tvrtku na tim projektima – zaključio je Marić.

Komentara 10

SL
slavenZadravec
21:12 18.03.2022.

Ova kao i brojne situacije blokiranja sredstava ruskih oligarha pokazuju kako bi svugdje trebalo uvesti praksu provjere porijekla kapitala investitora. Na žalost prljavi kapital je do nedavno svugdje na zapadu bio ne samo dobrodošao nego ga se i privlačilo.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
09:37 20.03.2022.

Koliko znam, na zapadu je privatno vlasništvo svetinja, a sada se plijene jahte, nekretnine, novci na računu... pa i nogometni klubovi. Što reći koju posluku porati?

Avatar Cantor
Cantor
20:16 18.03.2022.

Ok, kada prođe ova situacija koji je onda status pravog vlasnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije