Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rejting

D&B revidirao procjenu hrvatskog BDP-a za 2010. na -1,7 posto

snijeg zagreb (1)
Žarko Bašić/Pixsell
07.12.2010.
u 11:52

D&B vjeruje da će politička situacija biti sve gora, ali predviđa da će Vlada ostati u svom kabinetu sve do izbora iduće godine

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review, koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, bonitetna kuća Dun & Bradstreet i dalje dodjeljuje Hrvatskoj rejting DB3d (trend: padajući) čime je svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja.

Mogućnost poslovanja u Hrvatskoj ostaje pod povećalom zbog restriktivnije kreditne politike banaka, povećanog broja stečajeva te općenito slabe ekonomske prognoze. Krediti poduzećima i dalje su nedovoljno dostupni, ali su zato banke uspjele izbjeći veće turbulencije za vrijeme financijske krize. D&B također navodi kako je vlada uspjela svojim mjerama ubrzati rokove plaćanja javnih poduzeća u 2010. godini.

D&B u svom izdanju također navodi političke sukobe unutar vodeće stranke koji se protežu još od odlaska bivšeg premijera. Također navodi pokušaj izglasavanja nepovjerenja Vladi te istragu koja se vodi protiv više osoba koje su vezane za politiku. D&B vjeruje da će politička situacija biti sve gora, ali predviđa da će Vlada ostati u svom kabinetu sve do izbora iduće godine.

Što se ekonomije tiče, ona ostaje u padajućem trendu već devet kvartala zaredom. Manji dotok kapitala, pad potražnje i visoka stopa nezaposlenosti i dalje su glavni krivci za ekonomski pad. Uvoz je pao 4,2%, a izvoz je povećan za 7% zbog povećanja potražnje iz inozemstva. U trećem kvartalu, sudeći po mjesečnim indikatorima, Hrvatska ekonomija nije zabilježila rast te je D&B revidirao procjenu BDP-a za ovu godinu koja sada iznosi -1,7%, a 1,3% za iduću godinu.

Rejting se promijenio u četiri zemlje. Francuskoj je povišen sa DB2c na DB2b, Urugvaju sa DB3d na DB3c, Portugalu je rejting snižen sa DB3d na DB4a i time je smješten u zemlje s umjerenim rizikom ulaganja te naposljetku Tajland kojem se rejting povisio sa DB4d na DB4c.

Što se regije tiče, zemlja s najmanje rizika je Slovenija, koja ima rejting DB2c (trend: stabilan) i time spada u zemlje s niskim rizikom ulaganja. Slijede Italija (DB3d – blagi rizik), Albanija (DB4a – umjeren rizik), Makedonija (DB4b – umjeren rizik), Srbija (DB4d – umjeren rizik), BIH (DB6a – vrlo visok rizik).

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
12:47 07.12.2010.

Svjetlo na kraju tunela je sve bliže i bliže i bliže i bliže i bliže i bliže i bli.......

XP
xPhoto
12:56 07.12.2010.

Ne Hebranže to tebi ova tvoj demencija svjetli u glavi.

BR
brainiac
15:29 07.12.2010.

Na putu do puta prema putu izlaska i dolaska na ulaz u tunel daleko daleko iza devet sela s trackom i tinkywinkypinkicom trepereceg svjetla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije