Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka u vlasništvu haaškog pritvorenika najveći je privatni ulagač

Crodux generala Čermaka u posao s plinom ulaže 100 mil.€

Ivan Čermak
Boris Ščitar/PIXSELL
26.10.2009.
u 18:27

Crodux je u Svetom Križu Začretju sagradio terminal za UNP, a pribavili su i dozvolu za skladištenje tog plina od Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Haaški pritvorenik Ivan Čermak, odnosno njegova tvrtka Crodux plin, bit će prvi privatni ulagač koji će u plinski sektor uložiti čak sto milijuna eura.

Već uložili 30 mil. eura

Potvrdio nam je to danas Branko Radošević, direktor Čermakova Croduxa, koji je u tu tvrtku stigao nakon što ga je ministar gospodarstva Damir Polančec smijenio s mjesta direktora Plinacra. Crodux je već u skladišta naftnog ukapljenog plina (UNP) uložio 30 milijuna eura te uskoro počinje s uvozom UNP-a.

– Što je god Čermak radio, nije promašio. Savršeno je postavio Crodux, jednako kao što je to dobro napravio u slučaju Tifona. On zna jako dobro procijeniti situaciju na tržištu pa vjerujem da će uspjeti i s Croduxom – komentirao je njegov poslovni potez energetski stručnjak Davor Štern.

Štern smatra da će Croduxovo ulaganje u posao s UNP-om biti to uspješnije jer ga vodi Branko Radošević.

– On je dobar stručnjak, a zapravo nikome nije jasno zašto je nedavno smijenjen iz Plinacra – dodao je Štern. Na kvalitetu Inina autoplina često su se žalili sami kupci, na što podsjeća i Štern, a Crodux zapravo postaje konkurent Ini Proplinu. Radošević, doduše, smatra da je ta usporedba ipak preoptimistična.

Crodux je problem uvoza UNP-a riješio time što je sagradio 13 spremnika volumena 5700 prostornih metara. Crodux je u Svetom Križu Začretju sagradio terminal za UNP, a pribavili su i dozvolu za skladištenje tog plina od Hrvatske energetske regulatorne agencije.

U razvitku Croduxa na redu su još dva ulagačka ciklusa. Riječ je o gradnji punilišta boca te o gradnji skladišta naftnih derivata.

Uvozit će UNP

Kako Crodux nema svoju proizvodnju, osuđen je na uvoz plina, a u toj tvrtki ističu kako im je cilj postati opskrbljivač plinom u RH i regiji koji će prepoznati i kupci i partneri zbog visoke kvalitete proizvoda i usluga.

Ističu svakako prihvatljivu cijenu. Čermak je prije dvije godine Tifon prodao mađarskom MOL-u, a plinski je biznis iz te tvrtke izdvojio u Crodux. Tada je i započeo s ulaganjima nužnim za posao s UNP-om, a u srpnju ove godine završena je gradnja prve faze terminala u Sv. Križu Začretju. General Ivan Čermak već je dvije godine u Haagu gdje mu se sudi u slučaju Gotovine i ostalih.

Ključne riječi

Komentara 8

KA
kanarinac
21:47 27.10.2009.

ZAGOREC = ČERMAK = SANADER = ?= ? = ? = ? = ? = ? = ? = NASTAVI NIZ

BT
bili-tartuf
18:41 26.10.2009.

General gubi vrime u Haagu,..na falcificiranim optuznicama,..koje svesrdno podrzava \"antitudjmanista\" & Co....jos´malo vrimena.., a 2010. cé biti nagli procvat za Hrvatsku !!

BT
bili-tartuf
18:50 26.10.2009.

pita-burek,...pa i tvoj Sésélj upravlja sa cétnic´kom partijom iz Haaga...\"iako je samo....osumnjicén, namisto u ludnici sa dugim rukavima\".....-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije