Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE VOJKOVIĆ Uz prodaju naših proizvoda u poslovnicama HPB-a, intenzivno radimo na projektu HPB Stambene štedionice

Croatia osiguranje: Za Gotovinu dajemo pola milijuna iz naših bonusa

man_gotovinu_tx.jpg
import
06.06.2006.
u 19:00

Privatizacija našeg najvećeg osiguravatelja je pred vratima, pritom značajno mjesto ima povezivanje s Hrvatskom poštanskom bankom. Poznavatelji tržišta vjeruju da Vlada time može povećati vrijednost obiju financijskih institucija, ali i šanse u osvajanju tržišta povezanim grupama proizvoda. O poslovanju i planovima razgovarali smo s Hrvojem Vojkovićem, čelnikom CO-a.

VL: Kako ocjenjujete poslovne rezultate u prvom tromjesečju? Zaustavili ste pad tržišnog udjela u tom razdoblju, no ponovno se smanjio u travnju.
VOJKOVIĆ: Lanjskim rezultatima , ali i prvog tromjesečja 2006. možemo biti iznimno zadovoljni, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prvi put od 90-ih zaustavljen pad tržišnog udjela, čak i vraćen za tri postotna boda. Lani smo ostvarili bruto dobit 113,5 milijuna kuna, čime je prebačen poslovni plan, dok je s neto dobiti 98,2 milijuna kuna postignut rast 11 posto. Ostvarili smo bolji rezultat u gotovo svim vrstama osiguranja. U prvom tromjesečju bruto dobit nam je 27,3 milijuna kuna, 15,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ne možemo reći da smo time zauvijek zaustavili pad udjela jer je on logična posljedica liberalizacije i demonopolizacije tržišta pa je realno očekivati zaustavljanje na oko 35 posto u sljedećih pet godina. No, prvi put nakon 16 godina usporili smo trend, a nakon izgradnje stanica za tehnički pregled te distributivnih kanala pošte i bankoosiguranja, očekujemo zaokret u pozitivan trend.  Svjesni smo da tržišni udio možemo zadržati i povećati jedino ako i u životnim  osiguranjima  značajnije preuzmemo lidersku poziciju, i to razvojem i rastom prodajne mreže s naglaskom na bankoosiguranje, ponudom novih proizvoda te kvalitetnim upravljanjem sredstvima.

VL: Kako kanite odgovoriti na preuzimanje primata Allianza u životnim osiguranjima?
VOJKOVIĆ: Kada govorimo o životnim osiguranjima, ne smijemo zaboraviti činjenicu da je od 26 osiguravajućih društava, 13 u stranom vlasništvu. Tih 13 društava drži 60 posto portfelja osiguranja života. Trenutačno vodeći osiguratelj u osiguranju života je u stranom vlasništvu, a tu poziciju mu je donijela najveća hrvatska banka koja je također u stranom vlasništvu. Prema dostupnim podacima, više od 60 posto produkcije osiguranja života upravo se realizira putem te banke, i to odobravanjem kredita što su uvjetovani sklapanjem polica osiguranja života. Istodobno, značajan je problem da i neke druge banke poslovno i kapitalno povezane sa stranim osiguravateljima prisutnim u Hrvatskoj, odbijaju poslovnu suradnju s Croatia osiguranjem. Vjerujemo u ravnopravnu tržišnu utakmicu i ne možemo tolerirati takvo stanje. Poduzet ćemo korake da se to promijeni, bilo sami, bilo s Hanfom, HNB-om ii Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja. Osim toga, upravo provodimo u prosincu pripremljenu strategiju povratka liderske pozicije u životnim osiguranjima, plasiranjem novih proizvoda, jačanjem interne zastupničke mreže i dodatnim nagrađivanjem zastupnika u prodaji životnih osiguranja. Uprava Društva već je donijela odluke o razvoju novih proizvoda osiguranja života vezanim uz investicijske fondove i štednog osiguranja djece, razvoju interne zastupničke mreže i organiziranju dodatnog nagrađivanja pribavitelja osiguranja života. Budite sigurni, u životnim osiguranjima vrlo skoro bit ćemo ponovno prvi.

VL: Ima li novih informacija o privatizaciji?
VOJKOVIĆ: Početkom travnja raspisali smo natječaj zajedno s partnerima iz HPB-a za odabir financijskog konzultanta i povjerenstvu predložili svog kandidata. U ovoj fazi analiziramo pristigle ponude, a do sredine lipnja trebao bi se potpisati ugovor s jednom od zainteresiranih kuća. Nakon što se napravi procjena stanja u CO i HPB-u, konzultant će Vladi kao vlasniku predložiti određene modele privatizacije, odnosno kapitalnog povezivanja.

VL: Kao što je već poznato, privatizaciju povezujete s HPB-om
VOJKOVIĆ: Uz prodaju naših proizvoda u poslovnicama banke, s HPB-om intenzivno radimo na ostvarivanju projekta HPB Stambene štedionice koja je dobila dozvolu za početak poslovanja od HNB-a. Prihvaćen je i prijedlog ulaska HPB-a u vlasničku strukturu tvrtki Croatije Leasinga i Croatije osiguranja mirovinskog društva, te ulazak Croatije osiguranja u vlasničku strukturu društva HPB Investa. Dogovorena je i suradnja u području upravljanja imovinom.

VL: Gdje ste u zdravstvenim osiguranjima? Zašto niste preuzeli Addendu? Sada je u sastavu Osiguranja Zagreb s kojim o preuzimanju pregovara Generali.
VOJKOVIĆ:  Preuzimanje Addende nije realizirano, jer je to bila poslovna odluka uprave društva. Nastojanja Generalija su logična budući da organskim rastom nisu uspjeli ostvariti značajan pomak na tržištu. Ako postoji takva želja Generalija, model akvizicije koji uključuje i plaćanje značajne premije uračunane u cijenu akvizicije, postavlja se kao nezaobilazan. Ipak, za pretpostaviti je da takav model rasta podrazumijeva i preuzimanje nemalog poslovnog rizika s obzirom na izvjesnost da će se u procesu preuzimanja tih društava zateći i određene dubioze. Smatramo kako organskim rastom Croatije zdravstvenog osiguranja dobivamo na kvaliteti i profitu, što se sada nakon stečaja Addende pokazalo itekako opravdanom odlukom. Tijekom procesa slabljenja Addende i nakon stečaja, bilježimo osjetan porast premije CZO-a, što je u izravnoj vezi s osiguranicima koji su dio portfelja Addende spontano prenijeli k nama, vjerujući u uslugu CZO-a. Croatia zdravstveno osiguranje bilježi konstantan rast premije, tako da smo 2005. završili sa 27,5  milijuna kuna policirane premije za 30.000 osiguranika. Planovi za budućnost su ulaganje u nove proizvode, razvoj prodajne mreže, marketing i nastavak stvaranja vlastite infrastrukture, to jest osnivanje vlastitih poliklinika.

VL: Čelnik Generalija, koje se spominje i kao potencijalni interesent u privatizaciji, nedavno je izjavio kako je njihovo društvo primjer za osvajanje, a CO za gubitak tržišta. Prilično oštra ocjena!
VOJKOVIĆ:  Michele Cirieco mi je osobno vrlo simpatičan i radujem se svakom susretu s njim pa sam se začudio toj izjavi, kojom je prekršio elementarna pravila pristojnosti u komunikaciji sa stručnom javnošću i kolegama iz struke, ali i zanemario poslovne činjenice. Pozicija Generalija i CO bitno je drukčija, gotovo neusporediva. Oni tek počinju s ozbiljnijim radom, ulaganja su im veća, pa su im i stope rasta visoke, jer počinju od nule. Pitanje se može postaviti i kako, unatoč dugoj prisutnosti na našem tržištu i vlasničkoj povezanosti s društvom koje je peto u svijetu, nisu uspjeli ostvariti značajniji tržišni udio. U svakom slučaju, želim im uspjeh, snažna kompanija može djelovati na razvoj tržišta, od toga u konačnici najviše uspjeha mogu imati osiguranici.

VL: Zakonske promjene, koje predviđaju duševne boli širenje kruga osoba koje polažu pravo na odštetu u slučaju smrti i teške invalidnosti na bake i djedove te nerođenu djecu povećati će troškove osiguravateljima. Spremate li poskupljenja polica?
VOJKOVIĆ: Ne postoji relevantna sudska praksa na kojoj bi bili vidljivi učinci zakona. Realno je pretpostaviti da će troškovi rasti, ali sudska praksa tek treba zaživjeti za konačne ocjene.

VL: U kojoj je fazi projekt Branimir Grada?
VOJKOVIĆ: Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da su u svibnju angažmanom Uprave društva izmijenjene odredbe GUP-a i u tijeku je preinaka arhitektonskog rješenja za hipermoderan centar Branimir Grad koji je, smatramo, infrastrukturna nužnost i kapitalni projekt - i za Zagreb i Croatiju osiguranje. Od 99., zbog izostanka angažmana u rješavanju problema, projekt je stagnirao, no prepreke su konačno iza nas. Na zemljištu površine oko 10.000 gradit će se centar od 70.000 četvornih metara, od toga će 30.000 biti ispod razine tla. Građenje bi trebalo trajati oko dvije godine.
VL: Na sjednici Nadzornog odbora l9. svibnja, navodno je odlučeno da članovi Uprave polovinu svojeg osobnog bonusa ostvarenog u 2005., pola milijuna kuna, doniraju Caritasu i za obranu generala Gotovine. Možete li to potvrditi?
VOJKOVIĆ: Odlučili smo se solidarizirati s onima za koje smatramo da im je pomoć potrebna. To je osobni čin nas kao članova Uprave. Zato, tu donaciju ne bih htio komentirati, jer intencija nije bila da od toga radimo samoreklamu, već da u okviru naših mogućnosti materijalno potpomognemo društvene i humanitarne organizacije. Prijedlog je da se pomogne Fond hrvatskih branitelja, Caritas ili druge humanitarne ustanove.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije