Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAN SASTANAK

Članice OPEC-a bi mogle najaviti veću proizvodnju nafte? 'Moskva bi mogla pristati na nadoknadu'

Tank discount prices will fall below two euros on June 1, 2022 with the introduction of the tank discount.
Foto: Frank Hoermann / SVEN SIMON/DPA
1/2
02.06.2022.
u 17:50

Kremlj tvrdi da može preusmjeriti izvoz nafte kako bi smanjio gubitke od europskih sankcija, ali analitičari su i dalje skeptični

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 117 dolara nakon što su vodeći proizvođači najavili tek skromno povećanje opskrbe kako bi kompenzirali smanjenu proizvodnju u Rusiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 116,69 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 115,75 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, na kojem se razgovaralo o proizvodnoj politici.

Izvori su prije sastanka izjavili da bi Saudijska Arabija i ostale članice OPEC-a mogle najaviti veću proizvodnju kako bi se nadoknadila smanjena opskrba iz Rusije zbog zapadnih sankcija.

Ruska proizvodnja pala je već u travnju za oko milijun barela dnevno, na 9,3 milijuna barela dnevno, a neke procjene pokazuju da bi se proizvodnja i izvoz mogli smanjiti i za dva do tri milijuna barela dnevno, napominje Reuters.

Zapad je Rusiji uveo sankcije zbog njehine invazije na Ukrajinu

Izvor u OPEC+, upoznat s ruskom pozicijom, rekao je prije sastanka da bi Moskva mogla pristati na nadoknadu, no izgubljena ruska proizvodnja možda neće biti nadoknađena u cijelosti, napomenuo je.

Kremlj tvrdi da može preusmjeriti izvoz nafte kako bi smanjio gubitke od europskih sankcija, ali analitičari su i dalje skeptični.

"Pitanje je u kojoj će im mjeri to poći za rukom. Zato će se ruska proizvodnja vjerojatno dodatno smanjiti u narednim mjesecima", rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch. 

Proizvođači su se prema tvrdnjama neimenovanog izvora dogovorili da će u srpnju i kolovozu povećati opskrbu za 648 tisuća barela dnevno, za samo dvjesto tisuća više nego u proteklim mjesecima. 

Tehnički odbor OPEC+ smanjio je istodobno prognozu viška na tržištu nafte u ovoj godini za oko pola milijuna barela dnevno, na 1,4 milijuna barela dnevno, rekla su druga dva izvora iz OPEC+.

Potporu cijenama pruža i ukidanje lockdowna u Šangaju, budući da bi trebalo potaknuti potražnju.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 117,07 dolara, što znači da je pojeftinio 5,87 dolara u odnosu na protekli radni dan.

>> VIDEO Cijene goriva od idućeg tjedna drastično rastu: Prosječan tank benzina bit će gotovo 100 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije