Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Cijene stanova u 2010. pale 5,7 posto u odnosu na 2009. godinu

stanovi
Arhiva VL
19.01.2011.
u 16:08

Prema podacima portala Crozilla.com, cijene nekretnina prošle su godine iz mjeseca u mjesec bilježile lagani pad

Prema podacima portala Crozilla.com, cijene nekretnina prošle su godine iz mjeseca u mjesec bilježile lagani pad, a u usporedbi s cijenama iz 2008. ili 2009. godine, taj pad je osjetan.

Prema podacima Crozilla.com, tražene cijene stanova na tom portalu tijekom prošle godine za čak 5,7 posto niže su u usporedbi s cijenama iz 2009. godine. U usporedbi s 2008. godinom, cijene stanova pale su 9,3 posto.

Od 2008. godine do danas poredak od najjeftinijih do najskupljih gradova nije se puno mijenjao. Tako je u posljednje tri godine Dubrovnik bio i ostao grad s najvišim cijenama nekretnina u Hrvatskoj. Na drugom je mjestu Split, a Zagreb je na trećem mjestu. Od gradova čije kretanje cijena prati Crozilla.com, osječki su stanovi najjeftiniji. U 2010. njihove su cijene pale ispod 1000 eura po metru četvornom te se još uvijek nisu popele iznad tog iznosa.

Najveći pad cijene stanova u odnosu na 2008. i 2009. godinu dogodio se u Osijeku, u kojem su cijene stanova čak 13,4 posto niže nego 2009. godine. Na drugom se mjestu nalazi Zadar, u kojem su cijene stanova pale 9 posto. Najmanji pad cijena zabilježila je Rijeka koja je osjetila pad cijena od tek 3,6 posto. Jedini grad u kojem su cijene stanova u 2010. godini bile više nego 2009. je Dubrovnik u kojem su stanovi poskupjeli 1,23 posto.

Tijekom 2010. godine u većini su gradova cijene stanova bile više od cijena kuća. Tome u prilog govori i razlika od čak 10,2 posto.

Najviše stranih posjetitelja na portalu Crozilla bilo je iz BiH i Njemačke, a na trećem su mjestu bili posjetitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bogati Arapi tijekom prošle godine bili su zainteresirani za kupnju nekretnina na području Zagreba, navode u Crozilli.

Porast nezaposlenosti, niže plaće, pad kupovne moći građana - neki su od faktora koji su utjecali na pad cijena nekretnina u 2010. godini. S obzirom na to da trenutačno ne postoje konkretne naznake gospodarskog oporavka Hrvatske, ove se godine značajne promjene na tržištu nekretnina neće dogoditi. Možemo očekivati ili stagnaciju ili nastavak tek laganog pada cijena, prognoziraju na portalu Crozilla.com.

Ključne riječi

Komentara 4

LO
lopata
19:14 19.01.2011.

mikrogrizzly ti nisi hrvat jer u hrvatskoj se veli KOD NAS

CI
cici14
16:37 19.01.2011.

Uh To sam čekao! Konačno da i mene ogrije sunce! Sad više neću morati raditi 88 godina da bi kupio svoj stan sa plačicom koju imam, nego ću si to moči priuštiti za 82 godine radnog staža. I ko kažeaže da kriza nije dobra stvar? Hm, šta je ovo? Otkaz? E jebem ti kuratu sreću, taman kad sam se ponadao.

DU
Deleted user
18:56 19.01.2011.

Nikad dočekati da se u nas statistički vrednuju samo realizirane kupnje/prodaje stanova (contract prices) odnosno situacija kad kupac MORA prodati stan za 100 dana. Jedino to pruža prigodu da se uvjerimo u oscilaciju cijene nekretnina jer te navade naših portala nekretnina da \"samelju unutra\" cijene koje su postavljene (tražene) i tamo čame godinama dok \"blesan ne naiđe i iskešira se\" nemaju previše veze s krutom životnom zbiljom. Osim toga, u razvijenom svijetu je razvidno pravilo: lokacija, lokacija, lokacija - a što znaju svi oni koji trže nekretnine dakako i u nas, ali i pravilo da sa svakom godinom starosti ide cijena dolje 1 % odnosno to je trošak novog vlasnika s derutnim podovima, novom kupaonicom, krovom, žlijebovima itd. Kad nema tzv. lokacije onda je životno realno da se kupcu na nekoj lokaciji bez karizme spusti cijena u odnosu na m2 posve nove nekretnine na istoj lokaciji, zar ne? U nas pak privatni oglašivači istaknu cijene po kriteriju gramzivosti, a investitori/stanograditelji su se nakrmili u zlatnom razdoblju do 2008. godine pa i oni mogu postaviti cijenu i prst u uho, a kupca nigdje ni na vidiku da bi razgledavao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije