Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Rajčice beru od proljeća do Božića i sve prodaju

30.07.2015.,  Sisak, Preloscica - U staklenicima u Preloscici proizvodi se pet posto ukupne godisnje hrvatske potrosnje grapollo i cherry rajcica. Domagoj Hruska. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
01.08.2015.
u 17:00

Problema s tržištem nema ako imate veću proizvodnju i proizvode možete nuditi izvan njihove sezone, kaže Domagoj Hruška

Četiri mlada hrvatska poduzetnika osnovala su četiri tvrtke i zajedno pokrenula proizvodnju rajčica u Prelošćici, nedaleko od Siska. U prvoj sezoni u staklenicima su uspjeli uzgojiti gotovo 1200 tona cherry, grapolo i beef rajčice, što je pet posto hrvatske potrošnje.

– Sve prodamo trgovačkim lancima u Hrvatskoj te nešto malo u inozemstvo. Problema s tržištem nemate ako imate veću proizvodnju, i ako možete ponuditi proizvode van njihove sezone – kazuje Zagrepčanin Domagoj Hruška, jedan od četiri partnera u projektu.

Proizvodnja je automatizirana i prilagodljiva vremenskim uvjetima na pritisak tipke računala, ili putem aplikacije mobitela. Računalo mjeri temperaturu u i izvan staklenika, osjeti količinu kiše i sukladno tome upravlja sustavom navodnjavanja i grijanja. Bumbare za oprašivanje kupuju u Nizozemskoj. Rajčice sade na supstratu kamene vune, beru dva mjeseca nakon sadnje. Berbe su od proljeća do Božića. U 2,6 hektara staklenika rade 23 radnika, a posao će se širiti. – Uložit ćemo 40 milijuna kuna, od čega je oko 55 posto iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD – kaže Hruška

>>U svojoj prvoj sezoni mladi poduzetnici uspjeli uzgojiti gotovo 1200 tona cherry, grapolo i beef rajčice

>>Uzgojila već 40 vrsta rajčica – zelene tigrove, crvene zebre...

Komentara 1

DA
damirtankovic
01:39 03.08.2015.

Spremite si taj paradajz znate kam! Nema ni mirisa, ni okusa a niti boje! Je.-le vas kamene vune, hidroponski uzgoji itd, kad je taj paradajz žnj kvalitete! Nikad taj paradjz ne bu ko onaj kaj je na zemljici rasel, bljak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije