Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikalist

Cerovac o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanikom: 'To je potpuno očekivano'

Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
28.01.2019.
u 18:14

U prijedlogu Fine navodi se da s 21. siječnjem ove godine Uljanik brodogradilište ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je u ponedjeljak kako je vijest da je Trgovački sud u Pazinu zaprimio prijedlog Financijske agencije (Fina) o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanik brodogradilištem d.d. bila očekivana. U prijedlogu Fine navodi se da s 21. siječnjem ove godine Uljanik brodogradilište ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna. 

"To je potpuno očekivano jer smo svi znali da je 21. siječnja datum kada će biti 120 dana da je račun tvrtke blokiran. O visini novca se nije razgovaralo", rekao je za Hinu Cerovac. On očekuje da će predstečajni upravitelj utvrditi pravo stanje u Uljaniku i zaključiti da ne bi trebalo pokrenuti stečaj ako program restrukturiranja koji bi se trebao realizirati u suradnji s novim strateškim partnerom bude "držao vodu".   

U prijedlogu Fine navodi se i kako Uljanik, po podatcima koje im je dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), ima 1400 zaposlenika te dvadesetak računa i oročen novac u pet komercijalnih banaka te da, osim toga, Fina ne raspolaže drugim podatcima o imovini te tvrtke. Prijedlog za otvaranje stečaja slijedio je nakon što je Uprava Uljanika d.d. u ponedjeljak izvijestila na internetskoj stranici Zagrebačke burze da je luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o gradnji novoga ro-ro broda, no nije navela vrijednost ugovora.

Uljanik je prije priopćio da je, zbog nemogućnosti da se brod isporuči, odredbama iz ugovora o gradnji, kupac 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, a najnovije otkazivanje ugovora samo je jedno u nizu jer je lani krizom pogođenom Uljaniku nekoliko naručitelja također otkazalo ugovore. Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac potvrdio je kako sindikati još nemaju službeno informaciju o tome tko su potencijalni strateški partneri čije su ponude zaprimljene do petka u 20 sati. 

"Moguće je da ćemo tu informaciju konačno dobiti sutra, kada je u Zagrebu najavljen sastanak Uprave, Nadzornog odbora, Ministarstva gospodarstva i sindikata", dodao je Cerovac. 

Ključne riječi

Komentara 1

RI
rimac444
20:41 28.01.2019.

Jedini spas za hrvatski narod je likvidacija Uljanika. Najveći problem je kadar. Ono što je donekle valjalo je otišlo, a stali samo problemi a najviše u administraciji. Postoji velika opasnost da će netko kupiti brodogradilišta samo atraktivnih zmljišta, a uzz to će još nastojati izmusti što više od države sa unaprijed lažnim projektima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije