Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

Centar banku sa 
200 milijuna kuna spašava češki J&T

'20.04.2012., Zagreb - Briefing u Galeriji Lav o suradnji fonda za gospodarsku suradnju Alternative Private Equity i Centar banke. Tomislav Marinac, osnivac Alternative private equity FGS.  Photo: Mar
'Marko Lukunic/PIXSELL'
17.08.2013.
u 14:13

Banci treba novac da bi se održala – adekvatnost kapitala opasno joj je
 blizu zakonskog
 minimuma od 12 posto

Previranja između dioničara oko dokapitalizacije Centar banke mogla bi dobiti epilog ulaskom stranog investitora; češke J&T banke s dvjestotinjak milijuna kuna svježeg kapitala. Time bi se banka, čija je adekvatnost \"za dlaku\" iznad zakonskog minimuma od dvanaest posto, doslovce spasila, nakon što je u prvom polugodištu nagomilala 66,4 milijuna kuna gubitka.

Objava u ponedjeljak

Prema neslužbenim informacijama ponudu J&T-a dioničari Centar banke su prihvatili, a konačna odluka ipak će se objaviti u ponedjeljak, na burzi. Ulaskom investitora mogli bi se smiriti duhovi između većinskog vlasnika Alternative fonda za gospodarsku suradnju Dragutina Biondića koji ima 33% dionica i preostalih malih dioničara. Alternative, iz kojeg dolazi i aktualni predsjednik uprave Tomislav Marinac, u zamjenu da država preuzme loše plasmane, predlagao je samostalnu dokapitalizaciju kojom bi vlasnički udio povećao na 96%i izgurao glavninu ostalih dioničara. Takve ideje, kao i predložena niska cijena dokapitalizacije od 10 kn po dionici, bile su i glavni razlog neodržavanja skupštine 2. kolovoza jer je Biondić napustio NO, nakon čega je i Alternative odustao od dolaska te nije postignut kvorum.

Veza s Alternativeom

No, sadašnji se razvoj događaja više sviđa i bivšem vlasniku banke Biondiću te je najavio da bi ga mogao podržati. J&T grupacija poslovno je povezana s ulagačem u Alternative, ima podružnice u Slovačkoj, Rusiji i na Barbadosu, a fokusirana je na osobno i investicijsko bankarstvo, upravljanje imovinom za privatne klijente i institucije te financiranje projekata. Nije poznato bi li podržali ideju okrupnjavanja malih banaka oko Centar banke koja je i bila misao vodilja države da uđe u vlasništvo s FGS-om u kojem ima 50% udjela. 

>> Centar banka mogla bi završiti u rukama države

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije