Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siemensovo istraživanje

Cemex i Agrokor već u godinu dana ostvarili uštede na energiji

10.09.2015.,  Opatija- Siemensova konferencija o energetskoj ucinkovitosti SPEED odrazana je u hotelu Admiral u Opatiji. Mladen Fogec, predsjednik uprave Siemens Hrvatska. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.09.2015.
u 10:24

U Hrvatskoj najveći potencijal pokazuje područje uštede električne energije

Uspješne tvrtke sklonije su primjeni novih tehnologija za povećanje energetske učinkovitosti u industriji, pokazalo je prvo istraživanje u tom području u regiji Adria u kojem je sudjelovalo više od 100 stručnjaka. Istraživanje je naručila tvrtka Siemens, a dubinska snimka stanja pokazala je da u Hrvatskoj najveći potencijal pokazuje područje uštede električne energije jer, iako se 73 posto cjelokupne potrošnje električne energije u industriji koristi za električne strojeve i elektromotorne pogone, većina elektromotora ima visoke energetske gubitke.

Potrebne subvencije

Cemex i Agrokor su među tvrtkama koje su ulagale u povećanje učinkovitosti, što je polučilo dobre rezultate. Tako je Cemex ostvario povrat investicije u samo 13 mjeseci uštedjevši 6,3 gigavatsata u godinu dana, dok je Agrokor uštedio 2,35 milijuna eura na potrošnji električne energije u samo godinu dana, istaknuto je na Siemensovoj konferenciji Industry Speed Conference održanoj u Opatiji.

I dok Hrvatska prostor za uštedu mora tražiti u potrošnji električne energije, Bosna i Hercegovina ima najveći potencijal regije zbog niske učinkovitosti stambenog sektora, što je naročito izraženo u Sarajevu. Slovenija je implementirala brojne tehnologije koje su postigle uštede od 13 do 19 posto, ovisno o sektoru, dok se u Srbiji kao potentno područje procjenjuje mogućnost korištenja otpadne topline, čime bi se potrebe industrije za toplinskom energijom u proizvodnji smanjile 20 posto.

Imamo tehnologije koje omogućavaju uštede, ali naše su tehnologije beskorisne ako se ne koriste poruka je Mladena Fogeca, predsjednika uprave Siemensa Hrvatska koji naglašava da se u industriji mogu postići iznimne uštede, ali da bi još veći razvoj sektora mogao biti poduprt poreznim olakšicama ili subvencijama.

I ispitanici u istraživanju isticali su nužnost poticaja poput smanjenja određenih poreza, dodjeljivanja nagrada energetski učinkovitim tvrtkama pa čak i financijskih poticaja onima koji su dokazali uštedu. Tvrtke koje su imale bolje rezultate poslovanja pokazale su se, prema rezultatima istraživanja, spremnijima ulagati u energetsku učinkovitost, ali očekuju visok i brz povrat investicije.

Prepreka ulaganjima

Projekti koji nemaju povrat investicije kraći od pet godina neće se financirati, kazali su ispitanici. Jedna od prepreka ulaganjima, što su istaknuli i sudionici Siemensove konferencije, nesklonost je financijskih institucija da sudjeluju u financiranju ovih projekata jer su po volumenu ulaganja relativno mali, a povrati su ponekad poprilično dugi.

Zato ne nalaze razumijevanje u bankarskom sektoru, a istaknuli su i nužnost pojednostavnjivanja procedure i administracije vezane za projekte koji se mogu financirati iz državnih ili europskih sredstava. Tvrtke su sklonije odabrati dokazane, tradicionalne i pouzdane tehnologije.

Energetska je učinkovitost i zatvaranje prozora dok radi klima-uređaj, odnosno ovisna je o ljudskom faktoru pa je i društveno i političko pitanje, a ne samo ekonomsko napominje Fogec.

U Europskoj uniji industrijski je sektor zabilježio pad potrošnje energije od 14 posto što se, uz recesiju, pripisuje i strogoj politici energetske učinkovitosti. Ta je politika dovela do znatnog rasta energetske učinkovitosti u industrijskom sektoru, i to za 30 posto prema prosječnoj godišnjoj stopi od 1,8 posto godišnje od 1990. godine do 2009. godine.

Najveće povećanje energetske učinkovitosti zabilježeno je za kemikalije, i to za 54 posto, strojeve gdje je zabilježeno smanjenje od 40 posto te u industriji čelika gdje je smanjenje od 26 posto.

>>Cemex prodaje svoje poslovanje u regiji za 230,9 milijuna eura

>>Cemex prodaje poslovanje u Hrvatskoj mađarskom Duna-Drava Cementu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije