Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas brodogradnje

Čačić: Škverovi će graditi vjetroelektrane na platformama

\'18.01.2012., Zagreb - Sjednica hrvatskog Sabora, aktualni sat, vlada Zorana Milanovica odgovara na pitanja saborskih zastupnika. Radimir Cacic.  Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Robert Anicć/PIXSEL
07.05.2012.
u 09:53

Čačić se dotaknuo i slučaja brodogradilišta u Kraljevici. Istaknuo je da će stečaj biti pokrenut za deset dana te da će Vlada uskoro imenovati uglednog stečajnog upravitelja

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je megaprojekt vjetroelektrana na platformama u Jadranu, gdje bi se ostvarila sinergija brodogradnje i energetike. Kako piše Novi list, taj bi se projekt realizirao na nekoliko lokacija na otvorenom moru, odnosno na umjetno izgrađenim otocima.

– Govorimo o dvije milijarde eura investicija bez "off shore" projekata. Brodogradilišta 3. maj, Viktor Lenac, Brodosplit i drugi tu apsolutno imaju otvoren prostor. Po preuzetim obvezama moramo napraviti 1200 megavata, a to je investicija od 1,5 milijuna eura za svaki megavat vjetroelektrana. Te vjetroelektrane na moru, ne na otocima, posebno su učinkovite, pa su i platforme na moru rješenje – pojasnio je ministar Čačić.

Čačić se dotaknuo i slučaja brodogradilišta u Kraljevici. Istaknuo je da će stečaj biti pokrenut za deset dana te da će Vlada uskoro imenovati uglednog stečajnog upravitelja. Vlada je već odredila da će svim radnicima plaće biti isplaćene prije pokretanja stečajnog postupka i da se otpremnine neće temeljiti na stečajnom zakonu. Projekt LNG-a na Krku trebao bi početi s izgradnjom u mandatu ove Vlade, a Čačić ističe da je ponuđeno 10 milijuna kuna za otkup projekta te da iz tvrtke Adria LNG očekuju odgovor do kraja tjedna.

– Stav je da se u 3. maju krene u restrukturiranje same djelatnosti i u tom smislu oni imaju jaču poziciju kod novih ugovaranja – dodao je Čačić. Oni će prije 1. srpnja 2013. biti privatizirani, tu nema razloga za sumnju. Ako je Vlada rekla da 3. maj neće završiti u stečaju, onda će tako i biti.

Ministar se osvrnuo i na problematiku slabog interesa građana za solarnu energiju zbog komplicirane procedure.

– To će se promijeniti. Ovih dana Vlada će razmotriti dokumentaciju u kojoj je objašnjen način na koji je regulirano ukidanje svih dosad potrebnih dozvola, a bilo ih je šezdesetak, s rokom ishođenja iznad jedne godine. Umjesto njih, bit će vam dovoljan jedan zahtjev,  a nakon toga dobit ćete od HROTE ugovor prema kojemu možete postaviti na svoj krov solarne fotopanele, a u kombinaciji s termalnom energijom bit će posebno poticani. Istog trenutka možete zvati instalatera, staviti panele i početi proizvoditi energiju koja će vam se plaćati 3,16 kuna tijekom 14 godina – pojasnio je Čačić.

Komentara 78

RA
Ravnice
22:41 07.05.2012.

Kakva demagogija.

DU
Deleted user
10:12 07.05.2012.

Škverovi će graditi vjetroelektrane na platformama A novinske kuće će izgraditi pelješki most u tunelu Mlječna industrija će graditi kule u zraku

AA
aabbcc
11:28 07.05.2012.

. nenormalne, za gradjane opasne osobe prije ili poslije prolupaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije